Bekérette a magyar nagykövetet Szijjártó kijelentései miatt a szlovák külügyminisztérium

külföld
2023 szeptember 27., 19:59

„A külügyi tárca úgy véli, az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin" - közölte a szlovák külügyminisztérium a TASR hírügynökséggel Szijjártó Péter kijelentéseire utalva.

A szlovák külügyminisztérium bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét, akit arra kértek, tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban.

Szijjártó kedden Délkelet-Szlovákiában, másnap pedig Délnyugat-Szlovákiában lépett fel a Szövetséggel közösen. Mindkétszer arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az „egységes magyar pártra”.

photo_camera Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A miniszter azt mondta, hogy egy nappal a látogatása előtt kapott egy sms-t Miroslav Wlachovský szlovák külügyminisztertől, hogy „viselkedjen rendesen”. Szijjártó azt válaszolta neki, hogy nyugodt lehet, hiszen ismeri őt. Ez viszont nem biztos, hogy megnyugtatta a szlovák minisztert.

Szijjártót megkérdezte a felvidéki Napunk, hogy a Robert Fico vezette Smernek vagy a Progresszív Szlovákiának szurkol-e a magyar kormány. A miniszter azt válaszolta, erről nincs véleménye, a döntés a szlovák állampolgároké. Azt is elmondta, hogy szerinte nem avatkozott bele a választási kampányba, amikor kommentálta a Smer-jelölt Tibor Gašpar ellen indult eljárást.

Szlovákiában szombaton tartanak parlamenti választást. A belpolitikai helyzetről egy hete írtunk hosszabban.

(via Paraméter)