Szijjártó Péter: Nem vagyunk mi hülyék

POLITIKA
2023 szeptember 27., 12:54

Kedden Délkelet-Szlovákiában, másnap pedig Délnyugat-Szlovákiában lépett fel a Szövetséggel közösen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki mindkétszer arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az „egységes magyar pártra”. (Szlovákiában éjféltől kampánycsend lép életbe.)

Szijjártó Borsiban és Gútán is azt mondta, hogy egy nappal a látogatása előtt kapott egy sms-t Miroslav Wlachovský szlovák külügyminisztertől, hogy „viselkedjen rendesen”. Szijjártó azt mondta:

„Azt válaszoltam neki, nyugodt lehet, hiszen ismer. Ez nem biztos, hogy megnyugtatta.”

Szijjártó elmondta, hogy fontos a szlovákiai magyarok támogatása: a magyar kormány 40 ezer gyereknek adott oktatási-nevelési támogatást, 30 új óvodát és bölcsődét épített fel, 162-t újított fel, és 112 templom felújítását segítette. Gútán többször is azt mondta, hogy a lehető legjobb szlovák–magyar kapcsolatokra törekszenek.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Hivatalosan nem lehetett kérdezni, de a felvidéki Napunk készített Szijjártóval egy rövid interjút. Amikor megkérdezték, hogy a Smernek vagy a Progresszív Szlovákiának szurkol-e a magyar kormány, Szijjártó azt kérdezte, mi közük van nekik ehhez, ő egy pékséget adott át.

„Nézze, nekem nincs véleményem arról, ki fog itt kormány alakítani. Erről a szlovák embereknek van és lesz véleménye, és ez így helyes. Szlovákiában döntsenek a szlovák állampolgárok. Magyarországon meg majd mi döntünk, magyarok, remélem, hogy majd ezt is az egész világ tiszteletben fogja tartani, és a liberálisok érzékenysége ebben az esetben is olyan kifinomult lesz, mint a jelenlegi esetben” – mondta Szijjártó, aki szerint ha „a felvidéki magyarságnak lenne egy erős képviselete a szlovák nemzeti parlamentben, az jól jönne, mert azt gondoljuk, hogy egy erős pozsonyi magyar érdekképviselet segítene a jó szlovák–magyar kapcsolatok fejlesztésében”.

Arra a kérdésre, hogy a Smer politikusaival találkozik-e, Szijjártó nemmel felelt.

A Napunk azt kérdezte: „Ön korábban kommentálta Tibor Gašpar, a Smer jelöltje ellen indult eljárást. Azt sem tekintette a szlovákiai kampányba való beavatkozásnak?” Amire Szijjártó Péter azt válaszolta:

„Nem, én egy globális jelenségről beszéltem, érdemes elolvasni pontosan, hogy mit írtam, és nem kiragadni rendkívül inkorrekt módon egy-két mondatot. Ha egy kis korrektséget kaphatnék az önök részéről… Nincsenek naiv illúzióim, hogy fogok kapni, csak mondom, hogy az megtisztelő lenne.”

„Én egy globális jelenségről beszéltem, hogy érdekes módon ha egy választást megelőzően a patrióta erőknek jó esélye van a győzelemre, valahogy mindig róluk derül ki valami, valahogy mindig őket tartóztatják le, valahogy a jogi eljárások mindig akkor érnek egy olyan fázisba, hogy róluk szivárogtatnak ki valamit. Nézze meg, mi történt Csehországban, mi történik az Egyesült Államokban, Bosznia-Hercegovinában. Ebbe a sorozatba sajnos sok ilyen pont illik bele” – mondta Szijjártó, végül pedig hozzátette, hogy:

„Érdekes módon soha nem a liberális vagy a nemzetközi utasításokat végrehajtó politikai erők politikusairól derül ki valami véletlenül a választási kampányban, amiről persze később kiderül, hogy nem volt igaz. Nem vagyunk mi hülyék.”

Arra a kérdésre, hogy ez sokak számára úgy tűnhetett-e, mintha kiálltak volna a Smer mellett, Szijjártó azt mondta: „A túlzott képzelőerő veszélyes dolog, úgyhogy legyenek óvatosak.”

A szlovákiai választásról egy hete írtunk hosszabban.