„Ha valakinek annyira büdös a magyar párt, vegyen fel egy gumikesztyűt és azzal együtt dobja be a szavazatát”

külföld
2023 szeptember 20., 08:04

A legnagyobb szlovákiai magyar párt, a Szövetség helyi jelöltjeivel beszélgettem a révkomáromi Kortina étterem előtt, a jövő szombaton előrehozott parlamenti választásról, amikor füstszagra lettünk figyelmesek. Előbb azt hittem, hogy a közelünkben valaki erősebb dohányt szív, de nem. Az étterem mögött, alig száz-kétszáz méterre hajléktalanok élnek, ott gyulladt ki valami, hamarosan a tűzoltók is megérkeztek.

A szlovákiai magyaroknak már nincs egy olyan szellemi, értelmiségi vezetője, mint amilyen Duray Miklós vagy Csáky Pál volt. 2021 óta Forró Krisztián a parlamenten kívüli párt Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, de senki sem róla, hanem az MKP-ból, az Összefogás Mozgalomból, valamint a Hídból létrejött Szövetség listájának 149., utolsó helyén álló Gyimesi Györgyről beszél, rá várunk.

photo_camera Gyimesi György (jobbra)
Fotó: Bankó Gábor/444

A lista utolsó helye is kifizetődő

Szlovákiában preferenciaszavazatok vannak, a 150-es listáról - a Szövetségé visszalépés miatt csak 149-es - négy politikust karikázhatunk be. Ha egy jelölt a pártjára leadott szavazatok legalább három százalékának megfelelő jelölést begyűjt, és pártja bejut a parlamentbe, akkor mandátumot szerez. Az elsők mellett az utolsókra hárul a legnagyobb figyelem. Igor Matovič volt miniszterelnök - a napokban ő verekedett egy volt belügyminiszterrel, Robert Kaliňákkal - 2010-s találmánya a lista utolsó helye, a nagy médiafigyelem akkor juttatta őt be először a parlamentbe.

Nem véletlen, hogy Gyimesi Matovič pártjának jelöltjeként jutott a parlamentbe 2020-ban, majd a pártot otthagyva lett független képviselő. A szakításról azt szokta mondani - és ezt ezen az estén is megismételte -, hogy Matovič felajánlotta egy párton belüli magyar platform vezetését sok pénzzel, ő azonban nem akarta tovább megosztani a szlovákiai magyar szavazókat.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Lakótelepek vannak itt, a Kortina szomszédságában, ide költöztették a szocializmusban azokat a szlovákokat, akik Csehszlovákia legnagyobb hajógyárába jöttek dolgozni. Ma már alig van többsége a magyarságnak, azt mondják, ha a szlovákság egységesen egy szlovák jelölt mögé állna, a magyarok pedig megosztottak lennének, akkor bizony könnyen lehetne szlovák polgármestere Révkomáromnak.

A fiatalabbaknak már a szlovák pártok se büdösek

A Kortina terme megtelt, nem sok üres szék maradt. Ez nagy dolog, hívja fel a figyelmünket egy helyi újságíró, mivel nincs ingyen kaja, se dáridó, ez a sok ember egyedül a politika és Gyimesi miatt jött. (Emlékszem egy 2012-es hidas dunaszerdahelyi kampánygyűlésre, amikor Bugár Béla olyan nagyágyúkat vonultatott fel, mint Csepregi Éva vagy Fenyő Miki.) Döntően ötven pluszosok lehetnek, a régi Magyar Koalíció Pártjának a kemény magja. Egy idősebb férfi „Horthy Miklós katonája vagyok”-feliratú pólóban ült, de nem ez a jellemző. A többség minden bizonnyal Orbánra szavazna, ha Pozsony engedné a kettős állampolgárságot, a magyar tévét nézik az emberek, mi mást néznének, tán a szlovákot? Ahogy az est előtt az egyikük szinte szabadkozva mondja nekem: „Ha megvet is, én Orbánra szavaznék.” Azt mondják, ők, vagyis a régi MKP-sok még mindig, minden körülmények között magyar pártra szavaznak, a fiatalokra ez már kevésbé igaz. Bármennyire is furcsa, de vannak, akik az egykori magyargyűlölőnek elkönyvelt Robert Fico pártjára szavaznának.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Amikor a nő bepasizik

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.