A magyargyűlölőnek megismert Robert Fico Orbán Viktor szövetségeseként térhet vissza a politikába

külföld
2023 július 18., 04:01
  • Az Egyszerű Emberek rémálomszerű kormányzása után csökkent a demokráciába vetett bizalom, ami kedvez a Robert Fico-féle populizmusnak.
  • A Smer és a két szélsőjobboldali párt erősen oroszpárti.
  • Az arányos választási rendszer miatt nagy kérdés, hogy a győzelemre esélyes Smer tud-e kormányt alakítani.
  • A magyar köztévének köszönhetően a szlovákiai magyarok egy része is Robert Ficóra szavazhat.
  • Orbán Viktor a szlovákok körében népszerűbb, mint Magyarországon.
  • Fico alternatívája egy életképtelennek tűnő salátakoalíció.

Boldogan felolvadtak volna a szláv népek tengerében

Volodimior Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten Szlovákiába is ellátogatott, ami némileg meglepő volt, hiszen északi szomszédainknál beindult a szeptember 30-i parlamenti választás kampánya, miközben a győzelemre esélyes Robert Fico pártja erősen oroszbarát politikát folytat. És ez még nem minden, a bejutásra esélyes két szélsőjobboldali párt szintén ezt a vonalat követi.

Mennyire kampánytéma az orosz-ukrán háború? – kérdeztük Szalay Zoltántól, a pozsonyi Napunk vezető szerkesztőjétől, aki segít bennünket eligazodni a szlovák politika útvesztőiben. Nos, a háború a legfontosabb kampánytémák egyike. Rendkívül erős a közvélemény megosztottsága Ukrajna támogatásának kérdésében. Fico és pártja, a Smer (Irány) - akárcsak a magyar kormány - úgynevezett békepárti politikát folytat, ami az agresszor Moszkvának kedvez. A különbség: Fico retorikája Orbánénál erőteljesebben ukránellenes, még az is el szokott hangozni, ami Magyarországon pártelnöki szinten azért nem: aki képes drága kocsival átjönni a határon, az nem is menekült.

Zelenszkij pozsonyi látogatásának meglepetésszerűségét azért árnyalja, hogy az elmúlt évek kormányai Ukrajna mellett álltak az Oroszország elleni háborúban. A Kijev uniós- és NATO-tagságát támogató Zuzana Čaputová köztársasági elnök kifejezetten baráti viszonyt ápol Zelenszkijjel, de az egyébként a nyugat-európai szélsőjobb felé kacsingató Boris Kollár házelnök (Sme Rodina / Család Vagyunk), a harmadik közjogi méltóság is oroszellenes, atlantista elkötelezettségű.

photo_camera Zelenszkij és Čaputová Pozsonyban. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Közben ott van annak a rémképe, hogy szeptember 30. után minden megváltozhat. Fico már Zelenszkij látogatása előtt hangoztatta, hogy hatalomra kerülve leállítaná az ukrajnai fegyverszállításokat, Kijev NATO-csatlakozását pedig nem támogatná.

De vajon miért népszerű Robert Fico oroszpártisága a szlovákok körében? Ahogy Fico elővette az oroszkártyát, a közvélemény is úgy lett egyre oroszbarátabb, de ez a táptalaj egész más, mint Magyarországon, ahol az oroszbarátságot (és ukránellenességet) inkább az energiafüggőség erősíti. A 19. században a pánszláv Ľudovít Štúr vezette szlovák nemzetébresztők (róla nevezték el Štúrovónak az Esztergommal szemközt fekvő Párkányt) ideája az volt, hogy a szlovákságnak fel kell olvadnia a nagy szláv tengerben, és ennek az oroszok vezetésével kell megtörténnie. Mindezt a szlovákiai magyarok is jól tudják, hiszen a szlovák irodalomórák jórészt erről szólnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.