Zuzana Caputová támogatja Ukrajna uniós és a NATO-tagságát

2023 július 07., 13:16

Támogatja Ukrajna felvételét az Európai Unióba és a NATO-ba Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök. Szerinte Ukrajna jövője az észak-atlanti szövetségben van, amint a háború véget ér, és amint azt a körülmények is lehetővé teszik.

Zelenszkij péntek délelőtt, a vilniusi NATO-csúcs előtt néhány nappal szállt le Pozsonyban. A szlovák fővárosban Zelenszkij és Caputová védelmi támogatásról és Ukrajna euroatlanti integrációjáról tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Kaufmann Balázs, a 444 újságírója is a helyszínen volt.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Caputová a tárgyalások után azt mondta, szeretnék, ha nem a nyers erő, hanem a nemzetközi jog rendezné az orosz-ukrán viszonyokat. Az elnök „nem csak szomszédként, hanem barátként is” köszöntötte Zelenszkijt, és Szlovákia teljeskörű támogatásáról biztosította. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki segíti az Ukrajnából menekülőket.

Zelenszkij szerint a NATO-n belül is nagyobb egységre lenne szükség az ukrán kérdésben. A vilniusi csúcstalálkozótól garanciákat vár arra, hogy Ukrajna csatlakozhat a szövetséghez, pontos dátumokkal és kritériumokkal.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Az ukrán elnök a háború kezdete óta először jár Szlovákiában. Az országban friss felmérések szerint nagyon megosztó a közvélemény a háborúval kapcsolatban, a közelgő választásokon várhatóan minden politikai oldal a saját üzenetének felerősítésére fogja használni Zelenszkij látogatását.

A Robert Fico egykori miniszterelnök vezette legerősebb ellenzéki párt, a SMER-SD a háború kezdete óta többször is ukránellenes hangot ütött meg: Fico azt ígérte, ha kormányra kerül, azonnal leállítja a fegyverszállítást Ukrajnának. Az ukrán elnök csütörtökön a cseh fővárosban, Prágában járt, július 11-12-én pedig Litvániában, a vilniusi NATO-csúcson folytatja.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444