Összeomlás szélén a szlovák kormány

külföld
2023 május 05., 14:39

Rastislav Káčer felmentését kérte a külügyminiszteri posztról Zuzana Čaputová államfőtől, írja az Új Szó Martin Strižinec elnöki szóvivőre hivatkozva.

Rastislav Káčer
photo_camera Rastislav Káčer Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP

„Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter ma hivatalos külföldi útjáról elküldte Zuzana Čaputová államfőnek annak a levélnek a fénymásolatát, amelyben felmentését kéri a külügyminiszteri posztról” – tette hozzá a szóvivő. A hivatalos levél még nem jutott el az elnöki hivatalhoz.

A szlovák parlament tavaly decemberben vonta meg a bizalmat Eduard Heger szeptember óta kisebbségben kormányázó kabinetétől, amely ettől fogva ügyvezető kormányként látja el a feladatait az őszi előrehozott választásokig.

A megbízott földművelési miniszter Samuel Vlčan szintén kérte visszahívását a tárca éléről, miután kiderült, hogy családja cége összeférhetetlenség mellett kapott 1,4 millió euró vissza nem térítendő támogatást a környezetvédelmi minisztériumtól. A pályázaton nyolcan indultak, de csak a miniszter cége járt sikerrel. Ha az ügyben valóban törvénysértés történt, az a környezetvédelmi miniszterre is kihatással lehet. Az országban többen hivatalnokkormány kinevezését követelik, míg vannak, akik szerint az csak további káoszhoz vezetne.

Nemrég távozott a kormányból Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter is - az ő tárcájukat a kormányfő felügyeli.