Szeptember végén tartják az előrehozott parlamenti választásokat Szlovákiában

külföld
2023 január 31., 18:38

Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amely lerövidíti a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előrehozott parlamenti választások időpontját. A határozatot 92 igennel, 54 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett szavazták meg a képviselők.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson megbukott Eduard Heger szeptember óta kisebbségben kormányzó kabinetje, amely ettől fogva ügyvezető kormányként látja el feladatait. A bizalmatlansági indítványt a liberális párt nyújtotta be, de a Heger-kabinet bukását a legtöbb ellenzéki párt üdvözölte, többen a "lakosságnak adható legszebb karácsonyi ajándéknak" nevezték.

Eduard Heger
photo_camera Eduard Heger megbukott szlovák kormányfő. Fotó: GEORGE VITSARAS/SOOC via AFP

Az előrehozott parlamenti választások kiírásáról szóló határozat elfogadásához meg kellett változtatni a szlovák alaptörvényt. Az erről szóló alkotmánymódosítást a múlt héten szerdán hagyta jóvá a törvényhozás.

A határozat elfogadását többnapos vita előzte meg, amelynek leginkább vitatott kérdése az előrehozott választások időpontja volt. Amíg a kormánykoalíció pártjainak egy része és a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok a szeptemberi időpontot támogatták, az ellenzék egy májusi, illetve egy júniusi időpontot szeretett volna, többek közt arra hivatkozva, hogy az őszi időpont túl sok időt és döntési lehetőséget hagy az ügyvezető kormánynak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.