Megbukott a szlovák kormány

külföld
2022 december 15., 17:54
comments 6

A szlovák parlament megvonta a bizalmat Eduard Heger kormányától - írja az Új Szó. A szavazáson 102-en voltak jelen, a bizalmatlansági indítványt 78 képviselő szavazta meg, 20 volt ellene, 2 képviselő tartózkodott, kettő pedig nem szavazott.

Eduard Heger
photo_camera Eduard Heger Fotó: GEORGE VITSARAS/SOOC via AFP

Délelőtt még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta. De csak akkor, ha a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát és az állami költségvetést is megszavazza. (Az SaS nyáron lépett ki a kormánykoalícióból, Heger szeptember óta kisebbségi kormányzást vitt.)

Az SaS azonban elutasította Matovič ajánlatát, mert szerintük a kormány bukása elkerülhetetlen, hiszen az „már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét”. A költségvetés jelenlegi tervezetét nem tudták támogatni.

A parlamenti szavazás eredményére reagáló Eduard Heger a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a voksolás megmutatta, hogy kormánya az elmúlt hónapokban "nem a fasiszták és szélsőségesek szavazatain lógott." Heger ezzel az MTI szerint arra utalt, hogy a liberálisok többször is azzal vádolták a kisebbségben kormányzó kabinetet, hogy az ellenzék padsoraiban helyet foglaló radikális jobboldal voksaira támaszkodva hagyatott jóvá néhány javaslatot a parlamentben. "Sajnálom, hogy az SaS-nek erre bizonyságul egy demokratikus, korrupcióellenes kormány megbuktatására volt szüksége.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó liberálisok vezetője, Richard Sulík a kormány bukását követő lehetőségekről azt mondta: pártja egy szakértői kormány létrehozására vagy a kormány rekonstrukciójának lehetőségére hajlik, de nem kívánnak részt venni az új kabinetben.

A pozsonyi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) vezetője, Robert Fico üdvözölte a kormány bukását, és azt mondta: egyedüli lehetőségnek az előrehozott választások megtartását látják. A Heger-kabinet bukását a legtöbb ellenzéki párt üdvözölte, többen a "lakosságnak adható legszebb karácsonyi ajándéknak" nevezték.

Heger 2021. április elsején lett Szlovákia miniszterelnöke. Egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a folytatás, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előrehozott választások lehetősége egyaránt felmerült. (Új Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.