Berobbant a menekültválság Szlovákiában

külföld
2023 szeptember 06., 11:11

A szeptember végi szlovákiai parlamenti választás előtt az egyik fő kampánytéma lett a menekültek ügye, írja a dél-szlovákiai Napunk. Egyre többen érkeznek ugyanis Magyarország felől, elsősorban Érsekújvár és Nagykürtös környékén találkozni velük.

Miért vannak egyre többen?

  • A magyar-szerb határra egyre nagyobb nyomás nehezedik, a kerítés tompítja ugyan a menekülthullámot, de meg nem állítja.
  • A magyarországi csempészmaffia él és virul, ráadásul a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával magyarázva 1400 embercsempészt jóval a büntetés letöltése előtt szélnek eresztettek.
  • A magyar-szlovák határt sokkal könnyebb átjárni, mint a magyar-osztrákot, ahol sokszor még a közúti határátkelőhelyeken is van ellenőrzés.

A választások előtt izgalmas kérdés, hogy kinek is kedvez a kialakult helyzet? A Híd elnöke szerint, ha a magyar kormány a választások előtt segíteni akar Ficónak, akkor nem cselekedne másképp, vagyis az embercsempészek szabadon engedésével menekültválságot idézne elő Szlovákiában. A migráció ügyében Zuzana Čaputová köztársasági elnök beszélgetést kezdeményezett Novák Katalin magyar államfővel, és meglepőnek nevezte, hogy Magyarországon embercsempészeket engedtek szabadon.

A szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választás nagy kérdése, hogy az orosz-ukrán háborúban Orbán úgynevezett békepárti irányvonalát képviselő Robert Fico 2018 után visszatér-e miniszterelnökként a hatalomba. A felmérések szerint a legnagyobb esélyes még mindig a Fico vezette Smer, de jön fel rá a liberális Progresszív Szlovákia. A Smer hatalomra jutása esetén akár összeállhat egy populista kelet-közép-európai tengely Orbánal, Ficóval és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

Kiemelt videóink