A rendőrháború dönti el, merre fordul Szlovákia sorsa

külföld
2023 augusztus 19., 04:54
  • Újabb magas rangú titkosszolgálati és rendőrségi vezetőket helyeztek vád alá Szlovákiában hetekkel az előrehozott választás előtt.
  • Sokak szerint most dől el, hogy Szlovákiából korrupt vagy tisztességes ország válik-e a következő évtizedekben.
  • A mártírszerepben tetszelgő Robert Fico kiáll a meggyanúsítottak, vád alá helyezettek, jogerősen elítéltek mellett.
  • A rendőrség függetlensége most mindenek felett áll, ezt nem tudta elfogadni a megbízott szlovák kormány júliusban megbukott belügyminisztere.
  • A választás a baloldali populista Smer és a liberális Progresszív Szlovákia között dőlhet el.

Az ember csak kapkodja a fejét, mi folyik Szlovákiában a szeptember 30-ra kiírt előrehozott választás előtt néhány héttel. Az elmúlt napokban egy sor magas rangú volt és jelenlegi vezetőt vádoltak meg, volt, akit őrizetbe is vettek. Köztük van

  • Michal Aláč, a szlovák titkosszolgálat jelenlegi igazgatója,
  • Roman Konečný, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője,
  • Vladimír Pčolinský, a szlovák titkosszolgálat volt igazgatója,
  • Tibor Gašpar, volt országos rendőrfőkapitány.

A helyzet megértéséhez - ebben Szalay Zoltán, a felvidéki Napunk vezető szerkesztője volt a segítségünkre - a 2020-as parlamenti választásig kell visszamenni. Ekkor vesztette el a választást a 2006 és 2010, majd 2012 és 2020 között kormányzó baloldali populista, Robert Fico vezette Smer. Igor Matovič miniszterelnök hozzálátott az államot behálózó Fico-rezsim felszámolásához. Lecserélték a teljes rendőri vezetést, az újak szabad kezet kaptak a Fico-éra korrupciós, rendőrségi, összefonódós ügyeinek felgöngyölítésére.

Igor Matovič, aki kiengedte a szellemet a palackból
photo_camera Igor Matovič, aki kiengedte a szellemet a palackból Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A különleges ügyész Ficóék célkeresztjében

A Szlovákiában csak rendőrháborúnak nevezett csatározásban a Fico-ellenes tábort erősíti az ekkor kinevezett Daniel Lipšic különleges ügyész, aki még kereszténydemokrata politikusként Fico egyik ellenfele volt. Rendszeresen meg is vádolják azzal, hogy személyében az igazságszolgáltatás és a politika összeér. Ha a Smer kormányra kerülne, akkor ő lenne az első, akit eltávolítanának a hivatalából, nem véletlen, hiszen nélküle egy sor ítélet, vádemelés, gyanúsítás nem történt volna meg.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.