Ódor Lajos kormánya egy embert veszített: a szlovák belügyminisztert legyűrte a rendőrség

külföld
2023 július 19., 10:06

Az Ódor Lajos vezette megbízott szlovák kormány kinevezése után két hónappal távozik funkciójából Ivan Šimko belügyminiszter. A DenníkN szerint a hivatalában mindössze 65 napot töltött Šimkót szerdán váltják le. Mivel Ódor kormánya nem kapott bizalmat a parlamenttől, Čaputová egy másik kormánytagot bíz majd meg a tárca vezetésével, a DenníkN szerint várhatóan magát Ódort.

- Az elmúlt hetekben annyira sérült a bizalom Šimko és a rendőrség vezetése között, hogy ezt a törekvéseim és az államfő igyekezete ellenére sem sikerült helyreállítani - idézi a miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóját a Bumm.sk. Azt is mondta: a Šimko által hirdetett álláspontok ellentétben állnak azzal, ami mellett a kormány elkötelezte magát, a rendőrség továbbra is szabadon működhet. A miniszterelnök szerint a rendőrég vezetőségének 20 tagja fenyegetőzött a távozással.

Šimko korábban a közösségi médiában arról posztolt, hogy a rendőrségnek politikai felügyelet alatt kellene állnia. Ódor szerint ez a bejegyzés "nem a történet kezdete volt, inkább a vége, az utolsó csepp a pohárban". Szerinte a miniszter rendőrséghez való hozzáállása általában problémát okozott.