Szlovákia volt miniszterelnöke mellbe rúgta a korábbi belügyminisztert

külföld
2023 szeptember 13., 09:18

Két és fél hét múlva választásokat tartanak Szlovákiában, az alábbi videó tökéletesen bemutatja, milyen a hangulat. Az ország korábbi miniszterelnöke, Igor Matovič, az OĽaNO (Egyszerű Emberek) elnöke kedd reggel megafonnal zavarta meg a Robert Fico-féle Smer sajtótájékoztatóját. Matovič többször is maffiának nevezte a pártot.

Ezen a smeresek annyira felhúzták magukat, hogy körbevették Matovič autóját, és személyesen Fico egykori belügyminisztere, Robert Kaliňák próbálta elhallgattatni a volt miniszterelnököt. Némi lökdösődés után Matovič a vezetőülésről mellkason rúgta Kaliňákot, amire a Smer egy másik képviselője, Richard Glück ütni kezdte a volt miniszterelnököt.

link Forrás

Kaliňáknak 2018-ban azután kellett lemondania, hogy megölték azt az újságírót, aki éppen arról írt, hogy a belügyminiszter maffiacsoportokkal állhat kapcsolatban. Az ügybe később Fico is belebukott, a következő választások után pedig egy időre Igor Matovič lett az ország miniszterelnöke.

Robert Ficóval együtt tavaly áprilisban Kaliňákot is vizsgálati fogságba helyezték. Mindkettejüket bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettével gyanúsították.

A szeptember 30-ai szlovákiai parlamenti választás nagy kérdése, hogy a Kuciak-gyilkosságba belebukott Robert Fico 2018 után visszatér-e miniszterelnökként a hatalomba. A felmérések szerint az ő pártja, a Smer a legnagyobb esélyes, de jön fel rá a liberális Progresszív Szlovákia. A Smer hatalomra jutása esetén akár összeállhat egy populista kelet-közép-európai tengely is Orbánal, Ficóval és Aleksandar Vučić szerb elnökkel. (Új Szó)