Belügyi vezetőket rúgtak ki Romániában, miután Magyarországra menekült a magyarellenes nagybányai polgármester

utazás
2023 november 27., 05:49

Leváltották Romániában a határrendőrség parancsnokát, Victor Stefan Ivascut és két helyettesét, miután Nagybánya korrupcióért elítélt polgármesterének sikerült átszöknie Magyarországra. A kenőpénz elfogadásáért elítélt Cătălin Cherecheș sem bízta a véletlenre sorsát, szinte abban a pillanatban lépte át a határt Csengersimánál, ahogy a bíróság 5 év börtönre ítélte. A döntést Catalin Predoiu belügyminiszter azzal indokolta, hogy a felületességükkel súlyosan károsították a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét. Rajtuk kívül a belügyi titkosszolgálat (DGPI) két helyi vezetőjét is leváltották Chereches szökése miatt. A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a román rendőrség vezetőinek.

Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere
photo_camera Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere Fotó: Catalin Chereches/Facebook

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel az unokatestvére személyi igazolványával elhagyta Romániát a petei határátkelőn keresztül. Ezen a ponton Chereches jobban örülhetett a magyar zászlók látványának, mint tavaly, amikor a helyi gesztenyefesztiválon román zászlóval takartatta le az egyik kürtöskalácsos magyar nyelvű szövegét, majd kirúgta a magyar alpolgármesterét.

A most leváltott határőrparancsnok annyit közölt, hogy fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki Chereches okmányait ellenőrizte,

ugyanakkor szerinte a meglógott polgármester tényleg hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta.A szökésben lévő Chereches ellen nemzetközi körözést adtak ki. Nagybánya polgármestere korábban folytatólagosan elkövetett csúszópénz-elfogadása miatt 2016 áprilisában már előzetesbe került, de pár hónappal később annak ellenére is újraválasztották, hogy közben vizsgálati fogságban ült. 2021-ben vagyonelkobzásra ítélték, miután 2,685 millió lejjel nem tudott elszámolni.

Mellékszál, hogy vasárnap este felmentették tisztségéből a bukaresti rendőrakadémia parancsnokát (rektorát) is, miután a hallgatók megbetegedtek a menzán felszolgált romlott ételtől, és a hiányosságok kiküszöböléséig az intézmény kénytelen volt távoktatásra áttérni. (MTI)