Magyarországra menekült a magyarellenes román polgármester, akit korrupció miatt ítéltek el öt évre

bűnügy
2023 november 26., 10:24

Kenőpénz elfogadása miatt ítélték 5 év börtönbüntetésre a nagybányai polgármestert szombat reggel, csakhogy ezzel nagyjából egyidőben Cătălin Cherecheș már át is lépte a román-magyar határt, írta meg a Magyar Hang.

photo_camera Cătălin Cherecheș még a fénykorában
Forrás: Facebook/Catalin Chereches

Helyi sajtóértesülések szerint a városvezető hajnali négykor bement a városházára, ahonnan autóval Szatmárnémetibe vitték. Innen reggel nyolc körül indult a Csengersima-Pete határállomásra, ahol anyai ági unokatestvérének személyi igazolványával átlépett a határon. A papírokat ellenőrző rendőr azt mondta, a férfi nagyon hasonlított a személyin található személyre.

A kolozsvári bíróság még péntek este adott ki európai elfogatóparancsot Cherecheș ellen, miután nem találták a lakásában. A politikus alapból bírósági felügyelet alatt állt, és nem lett volna szabad elhagynia az országot. Cherecheș rokonai szintén előzetesbe kerültek, miután kenőpénzzel akarták jobb belátásra téríteni a polgármester ügyében ítélő bírót.

A politikus magyarellenessége 2022 szeptemberében kapott nagyobb sajtót, amikor is letakartatta a Gesztenyefesztiválra érkezett kürtöskalácssütő bódéján a magyar zászlót és feliratot. A felháborodást követően a város alpolgármestere, Pap Zsolt István elrendelte a zászlók eltávolítást, mire Cherecheș visszavonta Pap megbízatását.

„Egy olyan városban, amelynek a neve Baia Mare, ha én elmegyek kenyeret venni, akkor ott, ahová én vásárolni megyek, azt írja: pâine, és nem azt, hogy kenyér. Ha nem akarják megváltoztatni a kenyér feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor értem, hogy én, a román is bemehetek oda. De ha magyarul írja, akkor azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól. A románnak, akiről egyesek úgy gondolják, hogy papagájként kell szótárakban megnéznie, mit is jelent az, amit mások magyarul odaírnak” – idézte a Magyar Narancs tavaly a nagybányai polgármestert.