Elkobozzák a nagybányai polgármester vagyonát, mert nem tudta igazolni, honnan szerezte

külföld
2021 április 11., 10:38

Mivel Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester nem tud elszámolni 2,685 millió lejjel (~195 millió forint), ezért a kolozsvári ítélőtábla döntése szerint 60 napon belül köteles befizetnie az összeget az államnak, Az ítélet nem jogerős, ezért Cătălin Cherecheș 15 napon belül még fellebbezhet a döntés ellen. A Transindex beszámolója szerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) még 2019 júliusában fordult a a kolozsvári ítélőtábla vagyonvizsgálattal foglalkozó bizottságához, miután 2,741 millió lej különbséget fedezett fel a Cherecheş által 2012 júniusa és 2017 decembere között polgármesterként szerzett jövedelem és az elöljáró valós vagyongyarapodása között.

Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester
photo_camera Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester Fotó: Cătălin Cherecheș/Facebook

Nagybánya polgármestere korábban folytatólagosan elkövetett csúszópénz-elfogadása miatt 2016 áprilisában már előzetesbe került, de pár hónappal később annak ellenére is újraválasztották, hogy közben vizsgálati fogságban ült.

A polgármestert 25 ezer lej elfogadása közben érték tetten a korrupcióellenes ügyészek. A polgármester állítólag 100 ezer lejt követelt azért, hogy közpénzből 1 millió lejjel támogassa a a nagybányai futballklubot (FCM Nagybánya). Végül a bíróság 2017 májusában engedte vissza polgármesterkedni. Aztán 2020-ban megint újraválasztották. (Transindex)