Balásy Gyula is százmilliókat keresett az alig haladó Paks II beruházáson

belföld
2023 november 29., 05:26

A hvg.hu végigvette a Paks II Zrt szerződéseit, azt, hogy az alig haladó beruházás kapcsán kinek mennyi pénzt fizettek ki. Mint írják, ha a paksi erőmű bővítése csúszik is, a kifizetések nem.

Az adatokból kiderül, hogy a legnagyobb tétel egy 3 millió eurós (több mint egymilliárd forintos) szerződés, amit még februárban kötött a cég az MVM Erbe Zrt-vel mérnöki feladatokra. Ugyancsak nagy összeget jelent a TTSA Mérnökirodával kötött szerződés. Ez független szakértői véleményezésről szól és 425 millió forintot költöttek rá.

Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd.
photo_camera Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

A mérnöki munkák mellett informatikai szolgáltatásokra költöttek legtöbbet. Novemberben például 260 millió forintos szerződést kötöttek adatközponti tűzfalak és menedzsment szerverek beszerzésére. Májusban több mint 900 millió forint volt az informatikai költések összege.

Egy betéti társaság, az „N. Roland" Fordító és Irodai Bt is kapott 48,2 millió forintot a Paks II Zrt-től. Ők az új atomerőművi blokkok üzemeltetésére vonatkozó képzési dokumentumok szakmai lektorálásával foglalkoztak ebben az évben.

Jelentős összeget vittek el a kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok. Erre 224 millió forintot fizetett ki az atomerőmű bővítésével megbízott háttércég. Nem túl meglepő módon ezt a munkát a New Land Media Kft és a Lounge Design Kft alkotta konzorcium végezte. Annak a Balásy Gyulának a cégei, aki rommá kereste magát a propagandával.

link Forrás

És hogy ehhez képest hogy halad az ország legnagyobb beruházása? „Kitermeltünk több mint 1,5 millió köbméter földet, elkészült a résfal közel kétharmada, múlt héten megkezdtük a talajszilárdítást” – számolt be november elején a projektért felelős Szijjártó Péter. Valójában még csak a földmunka, az alapozás zajlik, hisz egyelőre csak arra kapott engedélyt a beruházás, ahogy azt hosszú cikkünkben megírtuk tavaly. Ráadásul ezek a munkák is egy éves csúszással haladnak.