Ausztria új ajánlata, hogy a légi közlekedésben terjesszék ki a schengeni övezetet Románia és Bulgária esetében

külföld
2023 december 11., 10:02

Ausztria enyhítheti álláspontját a schengeni övezet Romániára és Bulgáriára való kiterjesztése ellen, és a légi közlekedéshez való hozzáférést javasolja - írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Évek óta zajlik a vita arról, hogy a 2007-ben csatlakozott két tagállam esetében kiterjesszék-e a szabad mozgást biztosító zóna határait. A kezdeményezésnek Ausztria a kerékkötője, az osztrák álláspont szerint ugyanis jelenleg a teljes schengeni rendszer nem működik, ezért nem nyitottak a kiterjesztésére.

A személyforgalom elõl lezárt Ártánd-Bors határátkelőhely a magyar-román határon 2020. március 17-én.
photo_camera A személyforgalom elől lezárt Ártánd-Bors határátkelőhely a magyar-román határon 2020. március 17-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Tavaly még úgy volt, 2023-ra oldódhat meg a probléma, két hónapja pedig már nagyon közelinek tűnt a csatlakozás. Az osztrák belügyminisztérium mostani közleménye szerint a közúti forgalom esetében maradnának a szigorú határellenőrzések. A légi közlekedésre vonatkozóan azonban enyhébb szabályokat javasolnak, amelynek feltétele, hogy Románia és Bulgária beleegyezik a kiadott menedékkérők befogadásába, az EU pedig megháromszorozza a bevándorlás-ellenőrzésre fordított támogatását.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök „áttörésként" jellemezte ezt a fejleményt, és Ausztria rugalmasságának jeleként értelmezte. Megbízta belügyminiszterét az erről szóló tárgyalások lezárásával. Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök azonban kijelentette, hogy bár Ausztria álláspontjának változása biztató, Bulgária nem fog hozzájárulni a további feltételekhez.

A javaslatot a közép- és kelet-európai országokat tömörítő Salzburgi Fórum belügyminiszterei fogják megvitatni a közeljövőben Szlovéniában tartandó találkozón.