Őrizetben Rio de Janeiro legkeresettebb bűnözője, Zinho

bűnügy
2023 december 25., 19:39

Őrizetbe vették Rio de Janeiro legkeresettebb bűnözőjét, a 2018 óta szökésben lévő Luis António da Silva Bragát - közölte a brazil szövetségi rendőrség. A tájékoztatás szerint a Zinho álnéven is ismert bűnöző önként feladta magát a rendőrségen szenteste.

Luis Antonio da Silva Braga (becenevén Zinho), miután megadta magát a riói rendőröknek 2023. december 24-én.
photo_camera Luis Antonio da Silva Braga (becenevén Zinho), miután megadta magát a riói rendőröknek 2023. december 24-én. Fotó: HANDOUT/AFP

Braga Rio de Janeiro legnagyobb milíciájának, a Liga da Justicának (Igazság Ligája) vezetője és ezzel Cláudio Castro helyi kormányzó szerint „Rio de Janeiro első számú ellensége”.

A bűnöző ellen legalább egy tucat elfogatóparancs volt hatályban. Braga a szövetségi rendőrséggel és a tagállami közbiztonsági minisztériummal az ügyvédjén keresztül folytatott tárgyalások után adta fel magát.

„Ez újabb fontos eredménye a komoly és tervszerű munkának, amit Rio de Janeiróban és más tagállamokban folytatunk bűnszervezetek ellen” – idézte az Agencia Brasil hírügynökség Flávio Dino brazil igazságügyi minisztert.

A drogkereskedelmet és védelmi pénzek beszedését folytató helyi milíciák többek között a rendőrség aktív szolgálatban lévő és egykori tagjaiból állnak. A befolyásuk alá került területeken például azt is eldöntik, hogy ki kaphat áramot, gázt vagy ivóvízellátást.

Braga bűnszervezete mindenek előtt Rio de Janeiro nyugati régióit uralja. Októberben az érintett térségben 35 buszt és egy vonatot is felgyújtottak, miután a rendőrség végzett a milícia vezetőjének bizalmasával, az unokafivérével. A kibontakozó erőszakhullám miatt iskolákat kellett bezárni és sok helyen leállt a tömegközlekedés. A rendőrség a felgyújtott buszokat egyfajta bosszúként értékelte. (MTI)