Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok már észak-koreai rakétákkal is lőtték Ukrajnát

háború
január 05., 11:00

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszországnak, amiket az orosz hadsereg már bevetett Ukrajna ellen.

Észak-Korea rendelkezik a világ legnagyobb tüzérségi lövedék- és rakétaraktáraival, amik ráadásul kompatibilisek is az oroszok által használt szovjet fegyverekkel. Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz vezető szeptemberben találkozott az orosz Távol-Keleten. Ezenkívül Szergej Lavrov külügyminiszter júliusban Észak-Koreában utazott, hogy részt vegyen az 1950-1953-as koreai háború befejezésére emlékező ünnepségeken, Kim Dzsongun pedig megmutatta neki a legújabb észak-koreai fegyvereket.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SMIRNOV/AFP

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az Egyesült Államok értesülései szerint december 30-án legalább egy észak-koreai rakétát lőttek ki az orosz erők, majd január 2-án többet is használtak az éjszaka végrehajtott légitámadás során. A nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora azt is elmondta, hogy az orosz támadások hatásait egyelőre értékelik, és hozzátette, hogy az egyik rakéta Zaporizzsja megyében egy nyílt mezőn ért földet.

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország Irántól próbál rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat beszerezni, ami annak jele, hogy az oroszok számára egyre nagyobb nehézséget jelent az utánpótlás biztosítása ukrajnai háborújukhoz. Ugyanakkor a fegyverszállítási tárgyalások Oroszország és Irán között még nem zárultak le, de az Egyesült Államok aggodalommal tekint arra, hogy ezek előrehaladottak. Az Egyesült Államok tavaly októberben hozta nyilvánosságra azon értesüléseit, amelyek szerint Észak-Koreából mintegy 1000 konténerből álló katonai szállítmány jutott Oroszországba. Irán korábban katonai drónokat bocsátott Oroszország rendelkezésére, amelyeket az orosz erők Ukrajnában is bevetettek. (Guardian/MTI)