Élő adásban törtek be fegyveresek egy tévéstúdióba Ecuadorban

külföld
január 10., 05:34

Maszkos fegyveresek törtek be kedden a stúdióba az ecuadori TC közszolgálati tévé élő adása közben, majd megfenyegették a stábot.

link Forrás

A felvételek szerint legalább egyikőjük fejéhez fegyvert szorítottak, miközben a stáb többi tagját a földre ültették, majd a kamerának mutogatták a házi készítésű robbanószereknek tűnő fegyvereiket. A csatorna dolgozóit végül mind sikerült kiszabadítani, a hatóságok pedig 13 embert tartóztattak le.

photo_camera A letartóztatott fegyveresek Fotó: ECUADOR POLICE DEPARTMENT / HAND/Anadolu via AFP

Legalább 10 ember halt meg azóta, hogy hétfőn 60 napos rendkívüli állapotot hirdettek Ecuadorban, miután a Choneros banda főnöke, Adolfo Macías Villamar, ismertebb nevén Fito eltűnt a börtöncellájából. Hogy ennek van-e köze a tévéstúdióban történtekhez, az egyelőre nem világos. Mindenesetre a két eset ugyanabban a városban, Guayaquilban történt.

Daniel Noboa elnök kedden úgy fogalmazott, az országban „belső fegyveres konfliktus” van kialakulóban, emiatt mozgósították a fegyvereres erőket, hogy „katonai műveleteket hajtsanak végre” és „semlegesítsék a transznacionális szervezett bűnözést és a terroristákat”.

Fito szökése óta több börtönben is zavargások törtek ki, Riobamba városában közel 40 rab, köztük egy másik elítélt drogbáró is megszökött egy börtönből. Kedden Guayaquil városában nyolc ember meghalt, három pedig megsebesült bűnbandákhoz köthető támadásokban, a közeli Nobol városában pedig két rendőrt „fegyveresek” öltek meg.

photo_camera Fotó: JOSE ORLANDO SANCHEZ LINDAO/Anadolu via AFP

Elraboltak legalább hét rendőrt is, a BBC beszámolója szerint egy közösségi médiában terjedő videón az is látható, hogy az elrabolt és földre ültetett rendőrökre fegyvert fognak, miközben az egyiket arra kényszerítik, hogy felolvasson egy Noboa elnöknek címzett nyilatkozatot: „Háborút hirdettél, háborút fogsz kapni.”

Ecuadorban az elmúlt években elszaporodott a bandák által elkövetett erőszak. Augusztusban meggyilkolták Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelöltet is. Villavicenciót, a korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló neves újságírót kevesebb mint két héttel az általános választások első fordulója előtt lőtték le, amikor a fővárosban, Quitóban egy kampányrendezvényről távozott. (BBC)