Irreálisan drága lesz az egynapos autópálya-matrica

utazás
február 04., 16:46
Az M85-ös gyorsforgalmi út behajtó szakasza Gyõr közelében
photo_camera Az M85-ös gyorsforgalmi út behajtó szakasza Gyõr közelében Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Márciustól érkeznek az egynapos autópálya-matricák – írja a hvg.hu a matricák online értékesítésével foglalkozó autopalyamatrica.hu alapján.

Amilyen jól hangzik ez, annyira váratlanul drága a dolog: a D1-es kategóriára, azaz a személygépkocsikra és motorokra 5150 forintba kerül majd az egynapos, azaz alig 1350 forinttal kevesebbe, mint a tíznapos. Ez pontosan 24 órát jelent a vásárlás pillanatától kezdve.

A vonatkozó rendelet szerint az egynapos az éves matrica árának max. 9 százalékába kerülhet (ez a D1-eseknél 57 260 forint), a D2-esekre így 7315 forint is lehet.

Elég sokat elárul a tervekről, hogy a honlap négy esetben ajánlja a vásárlását, ezek közül az első így szól:

  • „Ha tévedésből hajtottunk fel az autópályára, 60 percen belüli vásárlás esetén a bírság elkerülhető.”

Ezen túl azoknak jön jól, akik épp átutaznak Magyarországon, akiknek egy jelentős része egyébként feltehetően nem magyar állampolgár, továbbá azoknak, akik 10 napnál hosszabban utaznak külföldre. Adott esetben nekik is megérheti bekockáztatni egy 10 napost a visszatéréskor, hátha szükség adódik rá hazatérés után. –

Belföldi utazásnál csak akkor látszik praktikus megoldásnak, ha aznap vissza is tér az autó a kiindulási pontjához. (hvg.hu)