Négy férfit állítottak elő a kitörés napi rendezvényeken

belföld
február 11., 09:24

A kitörés napjával összefüggésben szombatra a Budapesti Rendőr-főkapitányság három bejelentett gyűlést engedélyezett, kettőt megtiltott, a főváros teljes területére pedig fokozott ellenőrzést rendeltek el hétfő 8 óráig, írja a police.hu.

A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök szombaton 173 embert igazoltattak, a gyűlésekkel összefüggésben nem volt erőszakos bűncselekmény.A rendőrség azt is írja, hogy összesen négy férfit állítottak elő. Kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, tőlük fegyvernek látszó eszközöket - feltehetően airsoft fegyvereket - foglaltak le, amiket szakértő vizsgál. Egy embernél rugós kést találtak, ellene közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt indult szabálysértési eljárás. Az egyik gyűlés részvevőjével szemben pedig az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt indult büntetőeljárás, mert a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó levenni a maszkját.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Nagy napja volt a Budai Várnak szombaton: lemondott Novák Katalin, a Kapisztrán téren pedig ezzel párhuzamosan összegyűlt több száz radikális jobboldali, hogy részt vegyen az éves Kitörés Emléktúrán, miközben antifasiszta ellentüntetők a rendőrség miatt csak a Bécsi kapu térig jutottak.

A Kitörés Emléktúrát 1997 óta minden évben megrendezik, így emlékezve 1945. február 11-ére, amikor Budapest ostroma során a német és magyar csapatok megkíséreltek kitörni a körbezárt Budai várnegyedből. A szélsőjobboldaliak értelmezése szerint ez hősies tett volt, mások szerint őrültség. A tavalyi esemény különösen felfokozott hangulatban zajlott, akkor az azt megelőző napon külföldről érkezett antifasiszták viperával támadtak szélsőjobboldaliakra, amiből hosszan elnyúló politikai ügy lett.