Lelőtték Spanyolországban az orosz pilótát, aki a helikopterével Ukrajnába menekült

háború
február 19., 20:58

Lelőtték a tavaly egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába szökött Makszim Kuzminov orosz pilótát Spanyolországban – idézte az RBK-Ukrajina Andrij Juszovot, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) szóvivőjét.

Ukrán és spanyol médiajelentések szerint a férfi golyók lyuggatta holttestét egy mélygarázsban találták meg február 13-án a dél-spanyolországi Villajoyosa kisvárosában, nem messze Alicantétól. A kivégzésről elsőként beszámoló La Información szerint a hatóságok két gyanúsítottat keresnek, akik autóval menekültek el a helyszínről. A kocsit később kiégve találták meg egy másik településen. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az expilóta ukrán útlevéllel, álnéven élt Spanyolországban.

A pilóta tavaly augusztusban repült át Oroszországból egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába. Egy ukrán katonai repülőtéren szállt le, ahol a helikopter legénységének másik két tagját – ukrán beszámolók szerint – menekülés közben lelőtték. A pilóta a kijevi vezetéstől több mint 460 ezer eurót (180 millió forintot) kapott tettéért. Az orosz állami televízió ősszel jelentett arról, hogy az orosz titkosszolgálat megbízást kapott a „hazaáruló” megölésére.

Ukrán mesterlövészpuska Donyecknél 2023. augusztus 9-én.
photo_camera Ukrán mesterlövészpuska Donyecknél 2023. augusztus 9-én. Fotó: Ignacio Marin/Anadolu via AFP

A kijevi vezetés 2022 áprilisában jutalmakat tűzött ki működőképes orosz haditechnika átadására. Az ukrán állam a legtöbbet, több mint 920 ezer eurót (360 millió forintot) harci repülőgépekért ígér. (Reuters via MTI)