ÁSZ: A CÖF és a Megafon azt mondta, nem működtek együtt a Fidesszel, így náluk nem is találtak szabálytalanságot

POLITIKA
február 20., 17:46

Windisch László egy háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy a Civil Összefogás Fórum és a Megafon kampánytevékenységét is vizsgálta az Állami Számvevőszék, de ott nem talált olyan problémákat, mint az ellenzéki kampányban – írja a Telex.

Az ÁSZ elnöke az ellenzéki pártok kampányfinanszírozásáról szóló jelentésről, annak eredményeiről és logikájáról beszélt a sajtónak, miután megjelent, hogy az ÁSZ szerint a hatpárti ellenzéki összefogás pártjai a 2022-es kampány alatt 261 millió forintnyi tiltott anyagi támogatást fogadtak el a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom nevű civil szervezettől.

Windisch László szerint megváltozott a világ, a pártok mellett civil szervezetek, influenszerek, elemzőközpontok és a média is kampányol, amivel nincs semmi baj, ha ebben nem működnek együtt pártokkal. De az ÁSZ nehezen tudja ellenőrizni, hogy van-e ilyen összehangolt kampány, ha a résztvevők ezt egyszerűen letagadják.

Windisch László még a Magyar Nemzeti Bank alelnökeként a Magyar Igazságügyi Akadémián 2017. december 11-én.
photo_camera Windisch László még a Magyar Nemzeti Bank alelnökeként a Magyar Igazságügyi Akadémián 2017. december 11-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Windisch azt mondta, a pártoknak tilos támogatást elfogadni, közvetlenül pénz vagy egyéb anyagi támogatás formájában, és ha egy kampányoló szervezet meg az általa támogatott párt között összehangoltság állapítható meg, már tiltott kampányfinanszírozásnak minősül. A hatpárti együttműködésnél az ÁSZ jelentése szerint mindkettő megvalósult, mert az MMM fizette a pártok költségeit, és nem közvetlen anyagi támogatás formájában is.

Az ÁSZ elnöke azt mondta, sokszor megkapja a kérdést, mi a helyzet a kormányoldalon kampányoló, párton kívüli szervezetekkel, mint a Megafon vagy a CÖF. Márki-Zay is azt mondta, hogy az MMM ugyanazt a kiskaput használta ki a kampányban, mint amit a kormányoldal például a CÖF bevonásával. Windisch szerint a CÖF és a Megafon tevékenységét is vizsgálva az ÁSZ nem találta intézményes együttműködés, közös miniszterelnök-jelölt, közös kampányanyagok, közösen finanszírozott rendezvények és párttámogatás nyomát.

Az ÁSZ vezetője szerint kérdés, hogy hogyan szerezhettek volna tudomást ilyen informális együttműködésről, hiszen az ÁSZ nem nyomozó szerv, nem titkosszolgálat, alapvetően dokumentumok bekérésével tud működni. Azonkívül, hogy az ÁSZ megkérdezi a résztvevőket az együttműködésről, nincs más eszközük.

Windisch szerint a Fidesznél, a CÖF-nél és a Megafonnál is ez történt: megkeresték a pártot és a szervezeteket, és nyilatkozatot kértek, hogy volt-e szervezett együttműködés a kampány során, a válasz szerint pedig nem.

A milliárdokból kampányoló Megafon vezetője nem tett Márki-Zayhoz hasonló nyilatkozatokat a kampány alatt az együttműködésről.

Trombitás Kristóf Keresztély, a Megafon Cinematic Universe egyik karaktere
photo_camera Trombitás Kristóf Keresztély, a Megafon Cinematic Universe egyik karaktere Forrás: Trombitás Kristóf/Facebook

A Telex így értékelte ezt a vizsgálatot: „Ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy amíg Rogán Antal nem egy szervezett és rendszeres »Holdudvari Egyeztető Fórum« keretében beszél mondjuk a Megafon tagjaival arról, hogy azon a héten kiket kell ütni a Facebook-videókban, vagy a CÖF-fel arról, hogy milyen összeesküvésre utaljon a szervezet következő plakátkampánya, erről nem készül jegyzőkönyv és az elfogyasztott kávéról és pogácsáról nincs bekérhető számla, addig az ÁSZ leginkább azt tudja megállapítani, hogy semmi olyan fajta tiltott összefonódás nincs a pártok és a civil szervezetek és egyéb aktorok között, ami ellentmondana a törvényeknek.”