Nem vicc: baromi dühösek vagyunk, mert nagyon kilóg a lóláb, ezek megőrültek, teljesen szürreális!

POLITIKA
2023 június 23., 14:54

A választás előtt mindenkinél sokkal többet költő, mégis félmilliárdos nyereséget termelő Megafon olyan lett a Facebookon, mint a közmédia a tévében: megkerülhetetlen (és elviselhetetlen).

Aki pechére rossz korcsoportban van, vagy évekkel ezelőtt figyelmetlenül lájkolt be valamit, az mostanában a barátai születésnapi fotói helyett szinte csak A kopasz osztot, Apáti Bencét, Bohár Dánielt, Deák Dánielt, Déri Stefit, Gerijocát, a Konverziót, Korondy Tamást, Kötter Tamást vagy Trombitás Kristóf Keresztélyt látja.

A kormányközeli médiaszakemberek sok milliárd forintból igazi virtuális világot hoztak létre, amiben a rajzfilmfigura-szerű fideszes influenszerek alapvetően idegesítő körúti rikkancsokat, kétségbeesett vadnyugati zsibárusokat és kiégett tévéshopos csalókat megszégyenítő módon csinálják a végtelen fesztivált.

A magyar emberi Looney Tunes olyan online sorozat, ami napi több, pár perces, széteffektezett, kulcsszavak mantrázásából álló videóból áll. Az MCU arcainak – miközben valójában ugyanazt sulykolják – megvan a saját „karakterük”: van köztük többek között menő ügyvéd (Kötter), tapasztalt újságíró (Déri), hot faszi (Korondy), humorista (Konverzió), komoly elemző (Deák), kúl fiatal (a 35 éves Trombitás) és egy Johnny Bravo (Apáti) is.

A Megafon Cinematic Universe-ben rendszeresek a crossover epizódok is, a két Dániel például egymás videóiban bukkan fel:

Deák és Bohár
photo_camera Deák és Bohár

Déri és Apáti pedig „sztárvendégekként” a Konverzió videójában díjazott ellenzéki képviselőket:

És hogy pontosan miről szólnak az MCU videói? Csak amiről általában a fideszes propaganda. Elsősorban nem információkat közölnek, hanem hangulatokat, érzésvilágot közvetítenek: a legegyszerűbb nézőnek is igyekeznek átvinni, mikor kell éppen átlátni a szitán, rosszul lenni, felháborodni, nevetni, dühöngeni, őrjöngeni, kiborulni az ellenzéktől, Sorostól, a médiától vagy bármitől, ami épp nem tetszik a Fidesz-központnak. (És amíg ők foglalják le a politikai hirdetéseket, legalább más sem tudja elérni a szavazókat.)

De azért egy néhány screenshotból álló képregényben elmeséljük, hogy mi a Megafon-univerzum fő üzenete:

Trombitás Kristóf Keresztély, a Megafon Cinematic Universe egyik karaktere
photo_camera Forrás: Trombitás Kristóf/Facebook

Persze mindent még a két választás között is megállás nélkül a Fidesz mellett kampányoló mamelukoknak sem szabad: például – szemben velünk – még csak fel sem köszönthették a miniszterelnököt a 60. születésnapján.

A Megafon Cinematic Universe-ről szóló sorozatunk következő részében egy másodvonalbeli megafonos influenszert fogunk bemutatni. (Illusztráció: Kiss Bence, Botos Tamás)