A kormányoldal a kampány utolsó hetében 470 milliót hirdetett el a Facebookon

POLITIKA
2022 április 06., 13:01
comments 3
  • 2019. április óta lehet követni, ki mennyi pénzt költ el a Facebookon politikai hirdetésre, és kik a legnagyobb hirdetők Magyarországon, vagy hogy egyáltalán mi számít politikai hirdetésnek.
  • Bemutattuk, hogy a politikai táborokhoz köthető hirdetők összesen mennyit költöttek a Facebookon.
  • Az előző héten a kormányoldal megint rekord sok pénzt szórt el.
  • Most a kampány utolsó hetének költéseit elemezzük.

A választás hetében az Origóra több mint 50 millió forintot költöttek, ezzel a 40 milliós Fideszt is simán lenyomták.

A hirdetőket megnézve is totális fideszes fölény volt, mindenki növelte a költéseit, a Mediaworks több mint 93, a Fidesz 76, a Megafon 72 milliót hirdetett el egyetlen hét alatt. Érdekesség, hogy a TV2 többért hirdetett, mint a Jobbik.

A Megafon a múltkor átlépte az 1 milliárd forintot, mostanra 1,1 milliárdig jutott. Csak a Fidesz 885 millióért hirdetett, de a Mediaworks is 409 milliónál jár.

Összességében jóval többet költött a kormányoldal, mint mindenki más, már elérte a 4,4 milliárd forintot, de az ellenzék is elköltött 3 év alatt 2,5 milliárdot.

Az elmúlt héten a kormányoldal 472 millióval és az ellenzék 247 millióval szintén új rekordot döntött, közel 300 milliót költött, de a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom és a Mi Hazánk is nagyon pörgött. (Bár a Mi Hazánkot letiltotta a Facebook, viszont voltak más oldalai is, például Dúró Dóráé.)

A kampányköltések adatai egy helyen a 444 választási mellékletében.

Ki lő rám?

Nemrég a Lakmusz írt arról, hogy a Who Targets Me kiegészítőjével meg lehet nézni, hogy a politikai szereplők mi alapján célozzák a Facebook-felhasználót. Akinek Chrome böngészője van, itt tudja telepíteni, aki Firefoxot használ, az pedig itt, és pár nap múlva részletes adatokat kaphat.

A Google Political Ads adatbázis adatainak feldolgozásában közreműködött Fernezelyi Simon. (Címlapkép: Tbg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt