Félmilliárdos nyereséget hozott össze tavaly a Megafon

POLITIKA
2022 május 31., 20:02
comments 7

A közösségi médiát kormánypropagandával teleharsogó Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. bevételei a 2020-as 139,5 millió forintról 2021-ben 2,4 milliárdra nőttek, írja az Rtl.hu. Tavaly a társaság mérlegfőösszege 956,3 millió forint volt,

emellett 557,09 millió adózott nyereséget termeltek. A Megafon Központot Kovács István, az Alapjogok Központ stratégiai igazgatója hozta létre, hogy felépítsenek fiatalos kormánypárti megmondóembereket. Mivel nonprofit szervezetről van szó, a nyereséget a vállalat eredménytartalékába vezették át. Szintén emiatt a Megafonnak adóznia sem kellett 2021-ben.

photo_camera Kovács István Fotó: Kovács István/Facebook

Azt állítják, jobboldali üzletemberek támogatásából működnek, akiknek a többsége állítólag állami megrendeléseket sem kapott soha. Ezt nem lehet ellenőrizni, hiszen anonim adták a támogatást. Csak Rákay Philip ismerte el, hogy ő támogatta a központot, ami azóta hirdeti a Facebook-posztjait. 2021 végére már több mint félmilliárd forintot hirdettek el a Facebookon, a választásokra pedig 1,1 milliárdig jutottak el, miközben az Állami Számvevőszék a facebookos hirdetéseket nem tekintette politikai reklámnak. Ahogy arra számítani lehetett: a választás után szinte teljesen felszívódtak a magyar politikai költések a Facebookról.

A portál megemlíti, hogy a Megafon egyéb bevételei a 2020-as 139,5 millió forintról 2021-ben 2,4 milliárdra nőttek. Az anyagi jellegű ráfordításaik összesen 75,5 milliót tettek ki tavalyelőtt, míg tavaly már 1,43 milliárdot. A személyi jellegű költések 36,8 millióról 273 millióra nőttek.

A cég 2021-ben 2,34 milliárd forint támogatást kapott tevékenysége céljának megvalósításához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.