Ami egy orbánistának sokkal megalázóbb lehet az Orbán előtti kötelező hajbókolásnál: amikor a központ meg sem engedi

vélemény
2023 május 31., 17:36

Minden jel arra mutatott, hogy emberemlékezet óta nem látott mértékben fog tombolni Magyarországon a személyi kultusz 2023. május 31-én, Orbán Viktor hatvanadik születésnapján.

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

Az elmúlt években még a nem túl kerek évfordulókon is össznépileg hozsannáztak a fideszes képviselők:

Sőt tavaly nyáron (Nagyboldogasszony ünnepén) a kormányoldalon nagy volt a verseny amiatt is, hogy ki köszönti fel hamarabb a születésnapján a miniszterelnök feleségét, Lévai Anikót.

Szóval ahhoz képest, hogy 2013-ban még szinte szó nélkül elment mindenki amellett, hogy a még csak második miniszterelnöki ciklusát töltő Orbán Viktor 50 éves lett, mostanra már – nem kis részben a phenjani szellemiségű propagandagépezetnek hála – érezhetően megnőtt az Orbán Viktor személyét övező kultusz.

Az autokratikus vezető ünneplésének amúgy is nagy hagyománya volt errefelé Ferenc Józseftől Kádár Jánosig, a 444 ennek megfelelően élő közvetítéssel és külön videóval is köszöntötte az illiberális népvezért.

link Forrás

Kedden már felmerült, hogy többen vagy benézték a dátumot, vagy csak szerettek volna mindenképp elsők lenni, mert Németh Zsolt és Harrach Péter is egy nappal korábban felköszöntötte a miniszterelnököt, majd nem sokkal később vissza is vonták a posztokat.

Orbán Viktor le is nyilatkozta a Blikknek, hogy nem akar felhajtást, „ez is csak egy átlagos munkanap”, de azért élhettünk a gyanúperrel, hogy a kertjét stadionnal, az utcáját kisvasúttal, a bizalmi embereit pedig dollármilliárdokkal feldíszítő miniszterelnök csak stílusosan álszerénykedik.

Aztán eljött a nagy nap, és hamar kiderült, hogy központilag lehetett letiltva a 60 éves párt- és kormányfő látványos ünneplése, ünnepeltetése.

A propagandista élcsapat, a Megafon sztárjai már reggel 8 előtt közös fotókkal köszöntötték a Fidesz elnökét:

photo_camera Fotó: Bohár Dániel/Facebook
photo_camera Fotó: Kötter Tamás/Facebook

Aztán a posztjuk nyom nélkül eltűnt.

A kormánypárti médiában, ahol Orbán minden szárnyrebbenéséről több anyagban szoktak beszámolni, szintén nem volt a születésnapnak nyoma, elég volt az Origóra ránézni.

Egyedül a Magyar Nemzet írt arról, hogy Így köszöntötték hatvanadik születésnapján Orbán Viktort, amiben említették a megafonos Deák Dániel posztját is, amit visszavontak, majd a cikkből is kivették az utalást.

photo_camera Forrás: magyarnemzet.hu

Nyilvánvalóan bekészített posztok mentek a kukába, aki pedig nem hallgatott az utasításra, annak utólag adták parancsba, hogy törölje a születésnapi posztot. Az Orbán Viktor Facebook-posztjai alatt máskor rendre hízelgő fideszes képviselők ezen a napon távol maradtak, vagy a születésnap említése nélkül kedveskedtek.

Kiderült, mi az, ami egy orbánistának sokkal megalázóbb lehet, mint hajbókolni a 60 éves vezér előtt: amikor a központ még csak meg sem engedi nekik, hogy látványosan megalázkodjanak a gazdájuk előtt.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy micsoda szemétség volt ez azokkal szemben, akiket így megfosztottak attól, hogy nevethessenek egy egészségeset.

Hogy lehet valaki ekkora party pooper?