Megszüntették Ónodi István előzetes letartóztatását, Iványi egyházának lelkésze szabadlábon védekezhet

belföld
március 23., 08:54

Közleményt adott ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), amelyben tudatták: a Gyulai Törvényszék másodfokon megszüntette Ónodi István előzetes letartóztatását. Ónodi így szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el Budapest területét.

Mint korábban mi is megírtuk: február 20-án, egy keddi napon hajnali hatkor házkutatást tartottak Ónodi István lelkész lakásán, majd bilincsben vitték el a NAV nyomozói a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét.

Iványi Gábor, a MET vezetője akkor az esettel kapcsolatban annyit írt: a lelkész feleségével azt közölték, hogy gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás. Iványi úgy vélte, „az akció politikai indítékúnak tűnik”, amit elsősorban abból vezetett le, hogy a nyomozás részleteiről szerinte hosszú ideje nem adtak a hatóságok felvilágosítást, az őrizetbe vétel váratlan volt, de gyanúsnak találta az időzítést is, mert szerdára volt betervezve az általa vezetett egyház rendes évi közgyűlése.

Iványi szerint „személyre szabott vallásüldözés folyik” ellenük. „Más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni.” Ennek egyik oka szerinte az, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk növekszik a szolidaritás, legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát.