Bilincsben vitték el Iványi egyházának lelkészét, az Evangéliumi Testvérközösség gazdasági vezetőjét

belföld
február 20., 11:08

Kedd hajnali hatkor házkutatást tartottak a lakásán, majd bilincsben vitték el a NAV nyomozói Ónodi István lelkészt, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét - tette közzé Iványi Gábor, a MET vezetője.

Iványi szerint a lelkész feleségével azt közölték, hogy gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás. Iványi szerint

"az akció politikai indítékúnak tűnik",

amit elsősorban abból vezet le, hogy a nyomozás részleteiről szerinte hosszú ideje nem adtak a hatóságok felvilágosítást, az őrizetbe vétel váratlan volt, de gyanúsnak találja az időzítést is, mert szerdán tartják majd az általa vezetett egyház rendes évi közgyűlését.

photo_camera Iváni Gábor az egyik, a politikai indíttatásúnak vélt hatósági vizsgálatok és nyomozás elleni tiltakozáson. Fotó: Szász Zsófia/444

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség budapesti központját a Dankó utcában 2021 februárjában, két évvel ezelőtt lepték el a NAV nyomozói.

Iványiék szerint több mint tíz év tart a kisegyházuk és az Oltalom kormányzati ellehetetlenítése. Egy évvel a Fidesz hatalomra kerülése után az egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től megvonták korábbi egyházi státuszát, kizárva az 1982 óta működő metodista felekezetet a „bejegyzett” és „bevett” egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

Miután ezt a magyar Alkotmánybíróság és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki, 2021-ben végül visszakapták az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszt is, de a kormány nem hajlandó ismét megkötni velük a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat, hiába érvelnek azzal, hogy állami feladatokat látnak el.

Miután a rezsiköltségek elszálltak és további kiadásaik is megnőttek, a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Az elmúlt hónapokban már a dolgozóiknak sem tudtak bért fizetni, sokan fel is mondtak emiatt, és vidéki iskolákat voltak kénytelen bezárni.

Iványi szerint "személyre szabott vallásüldözés folyik" ellenük. „Más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni.” Ennek egyik oka szerinte az, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk növekszik a szolidaritás, legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát.