Kalauzmentes vonat a MÁV újítása

közlekedés
április 06., 09:26

MÁV-Start Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatai - kísérleti jelleggel - jegyvizsgáló nélkül közlekednek április 7-től - közölte a vasúttársaság szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy a két hónaposra tervezett tesztelési, majd az értékelési folyamat után várhatóan számos másik elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést. Szúrópróbaszerű jegyellenőrzések továbbra is lesznek a vonatokon.

„A március 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, ezért nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon” - olvasható a közleményben. Ez tehát egy tesztüzem, ha beválik, máshol is előfordulhatnak kalauzmentes vonatok. A hasonló megoldás Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban is megszokott - jegyezte meg a vasúttársaság.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ez a megoldás az eddiginél több feladatot ró a mozdonyvezetőkre: „ők látják majd el az élőszavas utastájékoztatást a hangosbemondó berendezésén keresztül rendkívüli helyzet vagy forgalmi okból történő megállás esetén”. Továbbá a mozdonyvezetők feladata lesz az utasok biztonságos fel- és leszállásának ellenőrzése a visszapillantó tükörben, illetve a kamerarendszer segítségével, valamint a fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott utasok be- vagy leszállításának segítése a kerekesszék-emelő berendezés kezelésével.