„Tévhit, hogy ne nyilatkoznék újságíróknak” – mondta Deutsch Tamás, aki két napig menekült előlem Strasbourgban

POLITIKA
április 24., 17:42

Deutsch Tamást, a Fidesz EP-listavezetőjét április 4-én kerestem meg először emailben, hogy szívesen interjút készítenék vele az április végi strasbourgi plenáris ülés alatt. Miután nem kaptam választ, április 8-án újabb levelet írtam. Reakció azonban ezúttal sem érkezett.

Nem sokkal később sikerült megszereznem a sajtósának az elérhetőségét, így nála folytattam a próbálkozást. Választ azonban sem az április 16-ai, sem az április 18-ai emailemre nem kaptam.

Mivel látszott, hogy elektronikus formájú próbálkozásaim kudarcra vannak ítélve, a plenáris ülésig hátralévő pár napban már nem zaklattam őket további levelekkel. Időközben viszont megszereztem Deutsch telefonszámát, hogy első és egyetlen esélyemmel élve Strasbourgban felhívhassam.

A stratégiai hívást végül a plenáris ülés első napján, április 22-én délután hajtottam végre. Bár Deutsch száma kicsöngött, a telefont nem vette fel nekem. Írt azonban fél perc múlva egy smsmt a következő szöveggel:

„Ki keres?”Válaszban megírtam neki, hogy ki vagyok, és mit szeretnék tőle. Jeleztem, hogy ha nyitott az interjúra, abszolút rugalmas vagyok, alkalmazkodom az időbeosztásához. Amikor 3 órán belül sem kaptam választ, tudtam, hogy további alternatív módszerekhez kell nyúlnom.

Hétfő este írtam egy újabb emailt a sajtósának, másnap pedig a lehető legtöbb időt töltöttem a plenáris terem kijáratánál, hátha el tudom kapni. Napközben a biztonság kedvéért egyszer meg is csörgettem, de nem vette fel a telefont.

Éppen a plenáris ülést hallgattam, amikor jelezték az újságíró kollégák, hogy Deutsch a médiazónában ad interjút. Azonnal odafutottam, és végigvártam az M1-nek, HírTV-nek és RTL-nek adott sajtótájékoztatójából hátralévő perceket. Amint végzett, odalépett hozzánk, várakozó újságírókhoz és tartalomgyártókhoz, és nagy mosollyal azt mondta,

„tévhit, hogy ne nyilatkoznék újságíróknak.”Amikor bemutatkoztam neki, és jeleztem, hogy emailen, telefonon és sms-en keresztül is sikertelenül próbáltam elérni az elmúlt napokban, pillanatnyi zavarodottság látszódott az arcán. Bejelentette, hogy nagyon sietnie kell, de itt van egészen csütörtökig, és szívesen ad interjút. Csak egyeztessük le a részleteket a sajtósával. Ezután sietve távozott, a sajtósa pedig követte, így az egyeztetésre nem maradt idő.

Deutsch Tamás
photo_camera Deutsch Tamás Fotó: Molnár Kristóf/444

Szerdán újult erővel próbálkoztam, szabad perceimet ismét a plenáris kijáratánál töltöttem. Észre is vettem Győri Enikő fideszes EP-képviselőt, aki éppen olasz újságíróknak, majd az M1-HírTV-tandemnek tartott sajtótájékoztatót.

A tömegben ott volt Deutsch sajtósa is, akit megkérdeztem, hogy ha Deutsch nem is, esetleg valamelyik másik fideszes képviselő adna-e interjút nekem. Azt válaszolta, az összes képviselőjük annyira elfoglalt, hogy egyetlen szabad percük sincs már ma.

Ekkor tudtam, hogy egyetlen lehetőségem maradt, a délutáni szavazás, amin az összes politikus bent lesz, így kifelé elkaphatom Deutschot. Addig interjúztam Guy Verhofstadttal és Dobrev Klárával, valamint véletlenül összefutottam Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselővel. Zsigmond azt mondta, ha Deutsch megígérte, biztosan ad majd nekem interjút.

Nem így történt. Hiába léptem oda azonnal a plenárisról kifelé tartó Deutsch-hoz, azt mondta, sajtótájékoztatóra siet éppen, így nincs ideje válaszolni a kérdéseimre. Nem adtam fel, követtem a médiazónába, ahol 15 perces monológban nyilatkozott az M1-nek és a HírTV-nek. Stratégiailag a legjobb helyen állva, öt méterre vártam, hogy végezzen.

Azonban miután befejezte, egyik irányba sem indult el. Helyette öt percig álldogált, miközben intenzíven egyeztetett a sajtósával. Amikor belátta, hogy bármerre is indul, mindenképpen beszélnie kell velem, a plenáris terem felé vette az irányt.

A teremig lévő tizenöt méteren újra elmondta, hogy egyszerűen nincs ideje nyilatkozni. Amikor megkérdeztem tőle, hogy ebben a 30 másodpercben sem ér rá, meglátva a bekapcsolt diktafont csak annyit mondott, nincs. Majd bemenekült az ülésterembe, ami a ciklus utolsó szavazása után értelemszerűen teljesen kihalt volt.Az interjú így elmaradt, pedig szívesen megkérdeztem volna Deutschtól, milyen eredményre számít az EP-választáson, és mekkora veszteséget okozott a Fidesznek, hogy nem Varga Judit vezeti az EP-listáját. De arra is kíváncsi lettem volna, melyik pártcsaládba ülnek majd be a választás után, és miért cserélték le képviselő-jelöltjeik közel felét.

Ahogy ezekre a kérdésekre, úgy arra sem kaptam választ, miért nem akar Deutsch a 444-nek nyilatkozni. De azért van egy tippem.

Strasbourgi kiutazásunkat az Európai Parlament támogatta.