Guy Verhofstadt a 444-nek: Magyarország Orbán alatt az elmúlt években egyfajta kleptokráciává vált

POLITIKA
április 24., 12:33

Guy Verhofstadt az Orbán-kormány egyik legnagyobb európai kritikusa volt az elmúlt években. A leköszönő EP-képviselőt, volt belga miniszterelnököt Orbánék félbeszakított brüsszeli konferenciájáról, a fideszes EP-képviselők munkájáról és a befagyasztott uniós forrásokról kérdeztük Strasbourgban.

A brüsszeli konferenciával kapcsolatban Verhofstadt elmondta, hogy szerinte a kerületi polgármester hibázott, amikor kiküldte a rendőröket a helyszínre. Ugyanakkor ha ez Magyarországon történt volna, akkor a rendezvényt végleg berekesztették volna. Belgium viszont szabad jogállam, így a bíró elrendelte a folytatását. Szerinte pontosan ez a jogállami működés hiányzik azokból az országokból, amik az eset miatt panaszkodtak.

Megkérdeztük Verhofstadttól, hogy változott-e a fideszes EP-képviselők befolyása azóta, hogy elhagyták a Néppártot. Azt mondta, nem nagyon hallja őket, mert már egy másik csoporthoz tartoznak.

Szerinte az a Fidesz problémája, hogy már nem olyan, mint alapításakor, a 80-as években volt. Liberális, fiatal demokrata pártból névváltoztatás nélkül szélsőjobboldali szervezetté vált. „Kicsit furcsa, hogy ezzel a névvel a 80-as években még a Szovjetunió és a kommunizmus ellen harcoltak, ma pedig támogatják Oroszország agresszióját.”

Guy Verhofstadt
photo_camera Guy Verhofstadt Fotó: Molnár Kristóf/444

Megkérdeztük Verhofstadttól, mit gondol arról, hogy az EP beperelte az Európai Bizottságot, amiért a szervezet tavaly decemberben 10,2 milliárd euró befagyasztott uniós forrást oldott fel Magyarország számára.

Verhofstadt azt mondta, semmit sem tud a perről. Viszont szerinte a Bizottságnak sokkal keményebbnek kellene lennie ebben a kérdésben, mert a magyarországi korrupció megszüntetéséről és a magyarországi szólásszabadságról szól. „Legyünk őszinték, Magyarország Orbán alatt az elmúlt években egyfajta kleptokráciává vált.”

Verhostadt ezt nem azért mondja, mert a liberális pártcsalád tagja, hanem azért, mert Magyarországon élő emberektől hallja ezt.

Viszont szerinte van remény, ezt bizonyítják az elmúlt hetek tüntetései Magyarországon. Úgy gondolja, órási többség akarja ma Magyarországon az igazi változást. Szerinte jó dolog, hogy egyre többen mennek az utcára, mert a rendszert csak maguk az emberek tudják megváltoztatni. Nem az európai intézmények.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy hallott-e a tüntetéseket szervező Magyar Péterről. Azt mondta, hogy bár személyesen nem ismeri, a tevékenységét követi az interneten.

Végül megkérdeztük Verhofstadttól, hogy számít-e szélsőjobboldali előretörésre az EP-választáson.

Azt mondta, hogy az előretörés már zajlik. Szerinte ez ellen úgy lehet a legjobban védekezni, ha európai szinten olyan politikai pártok lépnek fel, amik nemcsak Európa-pártiak, hanem megmutatják azt is, hogyan kell megreformálni Európát.

Verhofstadt szerint a magyar szuverenitás védelmének legjobb módja egy erős Európai Unió, ami meg tudja védeni az európai érdeket Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok ellen is. A holnap ugyanis nem a nemzetállamoké, hanem a birodalmaké.

Strasbourgi kiutazásunkat az Európai Parlament támogatta.