Pert indít az EP, amiért az Európai Bizottság pénzt adott a magyar kormánynak

eu
január 17., 05:26

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő arról tájékoztatta az EUrologust, hogy pert indít az Európai Bíróság előtt az Európai Parlament (EP), mert az Európai Bizottság részben felszabadította a Magyarországnak járó forrásokat.

Daniel Freund úgy fogalmazott, „fennáll a megalapozott gyanú, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök megvásárolta Magyarország megállapodását az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, amelyet a magyar miniszterelnök korábban vétózással fenyegetett”. Szerinte ez az eljárás súlyosan sérti a jogállamiságot, a perrel pedig egyértelmű jelzést akarnak küldeni a bizottsági elnöknek, hogy nem fogja megúszni eurómilliárdok kiosztását, azért, hogy azzal elkerülje Magyarország vétóját.

AZ EP az Európai Bizottságnak azt a döntését szeretné megsemmisíteni, amivel Magyarország számára 10,2 milliárd eurónyi magyar uniós támogatást szabadítottak fel.

A lap azt írja, az erről szóló csütörtöki szavazás előtt szerdán lesz egy vita is az EP-ben a befagyasztott, illetve a már elérhetővé tett magyar pénzekről, és vélhetően felkérik majd az EP elnökét arra, hogy léptessék a következő szakaszba a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást, és döntsenek a szavazati jog megvonásáról.