Két óra után rendőrök érkeztek Orbánék konzervatív konferenciájára

eu
április 16., 10:45

Mindösszesen két óra után megérkeztek a rendőrök Brüsszelben a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON), megvizsgálták a helyszínt, majd úgy döntöttek, hogy nem engednek be több embert. Aki pedig kiment, már nem jöhetett vissza.

A hatóságok azt nyilatkozták a Politicónak, hogy a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek így. A 11 órára tervezett előadó, Nigel Farage végül még meg tudta tartani beszédét.

photo_camera Forrás: National Conservatism/X

Frank Füredi, a rendezvény egyik szervezője azt mondta, technikai okokra hivatkozva, de politikai indíttatásból jártak el a rendőrök. Elvileg azt mondták a Claridge rendezvényhelyszín tulajdonosának, hogy ha nem szakítja meg az eseményt, levágják az épületet az elektromos rendszerről.

A konferencián jelen volt Orbán Balázs is. A miniszterelnök politikai tanácsadója reggel arról posztolt, hogy bár a baloldal megpróbálta megakadályozni, a konferencia mégis elkezdődött. Ráadásul telt házzal. Nem sokkal később megosztotta a brüsszeli MCC videóját, amiben a rendőri intézkedés közben jelentkezett be egy riporter.

A Claridge rendezvényhelyszín azután adott otthont a konferenciának, hogy két másik helyszín is visszalépett. A rendezvényt eredetileg a Concert Noble-ben tartották volna, amely a hétvégén visszalépett a megállapodástól. A szervezők ezután egyeztek meg az ötcsillagos Sofitellel, de hétfő este az is elállt a szerződéstől.

A rendezvényen felszólalt volna Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, Nigel Farage, a Brexit leghangosabb brit támogatója és Eric Zemmour szélsőjobboldali francia politikus.

Frissítés: korábban azt írtuk, hogy a konferenciát teljesen berekesztették a rendőrök. Kiderült azonban, hogy csak nem engedtek be új embereket.