Bizonytalanná vált a Brüsszelbe tervezett konzervatív konferencia megtartása, ahol Orbán is felszólalna

POLITIKA
április 13., 15:07

Jövő hétre tervezték Brüsszelben a kétnapos Nemzeti Konzervaticizmus Konferenciát (NatCon),

ennek helyszíne, a Concert Noble azonban bejelentette, hogy mégsem ad otthont a konferenciának - írja a Politico. Így erősen kétségessé vált, hogy egyáltalán megrendezik-e az eseményt, melynek témája ezúttal a Nemzetállam megőrzése Európában lenne. A résztvevők a közelgő európai parlamenti választások apropóján megvitatták volna, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a nemzeti szuverenitásnak az Európai Unió miatt.

Ilyen se történt még Orbán Viktorral
photo_camera Ilyen se történt még Orbán Viktorral Fotó: EMIN SANSAR/Anadolu via AFP

A rendezvény tervezett felszólalói között ott van Orbán Viktor is, mellette Suella Braverman volt brit belügyminiszter, Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párjának volt vezetője és Eric Zemmour francia politikus is ott van a listán.

A Mathias Corvinus Collegium új helyszínt próbál szerezni. AZ MCC brüsszeli központjának ügyvezetője, Frank Furedi szerint

„ami az elmúlt néhány napban történt, az nem kevesebb, mint a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás válsága. Kész tragédia, hogy még az Európai Unió szívében, Brüsszelben is ez jellemző. Politikai hovatartozástól függetlenül mindenkinek aggódnia kellene a történtek miatt”.Szerinte mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy harcolnia kell a gondolat- és a véleményszabadsághoz való jogáért. „A történeteket el kell mondanunk a világnak, de a szabadság végül úgyis győzni fog”.

„A NatCon olyan közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat hoz össze, akik megértik, hogy a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez, valamint az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez, és ezeknek hatalmuk van egy népet összefűzni és felvirágoztatni” – olvasható a konferencia honlapján.

A jövő heti brüsszeli rendezvény már a kilencedik lenne, és a tervek szerint nyáron egy újabb konferenciát tartanak Washingtonban. Orbán Viktornak nem ez lett volna az első felszólalása, már 2020-ban is beszédet mondott, akkor Giorgia Meloni volt a legnagyobb név a meghívottak sorában. 2022-ben pedig Varga Judit mondott beszédet a konferencián.