Átmenetileg betiltották a nikáb viselését Dagesztánban

nők
július 03., 13:24

Átmenetileg betiltották a teljes arcot eltakaró, csak a szemet szabadon hagyó nikáb viselését a nőknek Dagesztánban a közelmúltbeli templomok és zsinagógák elleni merényletek miatt.

Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban huszonkét embert, köztük civileket, rendőröket és egy papot gyilkoltak meg június végén templomokat és egy zsinagógát érintő összehangolt merényletekben, több településen. Az egyik támadó a jelentések szerint nikábban próbált elmenekülni a helyszínről.

Az esetet egyelőre egyik terrorszervezet sem vállalta magára, de Dagesztánban korábban több iszlamista támadás is történt. A térség Oroszország egyik legszegényebb része, túlnyomórészt muszlimok lakják.

A dagesztáni muzulmánokat képviselő vallási szervezet, a muftiátus szerint az ideiglenes tilalom addig tart, amíg a veszély meg nem szűnik, és „új teológiai megoldás” nem születik.

A nikáb viselése a Szovjetunió felbomlása után, az iszlám térnyerésével lett népszerű Dagesztánban: a hidzsáb részeként viselt, teljes arcot eltakaró kendőt kevés dagesztáni nő hordja a mindennapokban, de a régió nagyobb városaiban megszokott viselet. A burkával ellentétben a nikáb szabadon hagyja a szemet.

Az arcot eltakaró fátyol viselését több európai országban, Bulgáriában, Ausztriában, Franciaországban és Hollandiában is tiltják, mert rontja a felismerhetőséget. (MTI)