Zsinagógákat és templomokat támadtak meg Dagesztánban, a halálos áldozatok közt 15 rendőr, egy pap és egy biztonsági őr is van

külföld
június 24., 05:30

Fegyveresek támadtak meg két zsinagógát és két templomot az ortodox pünkösd ünnepén az észak-kaukázusi Dagesztán köztársaságban, Derbent és Mahacskala városokban.

A támadásban több tucatnyian, köztük legalább 15 rendőr, egy pap és egy biztonsági őr vesztette életét. Mahacskalában, Dagesztán legnagyobb városában egy ortodox papnak elvágták a torkát, Derbentben egy templomot és egy zsinagógát támadtak meg alig 40 perccel az esti ima megkezdése után, majd az épületekre Molotov-koktélt dobtak. Szergokola faulban megtámadtak egy rendőrségi járművet. A hírek szerint őrizetbe vették Magomed Omarovot, a Mahacskalához közeli Szergokalinszkij körzet vezetőjét, is, akinek állítólag két fia is részt vett a támadásokban.

photo_camera A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség 2024. június 23-án közzétett videójából készült képernyőkép a dagesztáni támadásról. Fotó: HANDOUT/AFP

A támadók közül hatan meghaltak, a többieket egyelőre a rendőrség keresi.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrortámadásként kezeli az esetet, amelyet egyelőre senki sem vállalt magára, de Dagesztánban korábban több iszlamista támadás is történt - emlékeztet a BBC. Dagesztán Oroszország egyik legszegényebb része, túlnyomórészt muszlimok lakják.

Idén márciusban, Oroszország történelmének egyik legsúlyosabb merényletét, a Crocus City Hall koncertteremben történt támadást követően Vlagyimir Putyin és a Kremlt Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatta még annak ellenére is, hogy az Iszlám Állam akkor magára vállalta a terrortámadást.

Putyin akkor azt mondta, „Oroszország nem lehet az iszlám fundamentalisták terrortámadásainak célpontja”, mert „egyedülálló példája a vallások közötti harmóniának és a vallások és etnikumok közötti egységnek”. Ugyanakkor az FSZB közölte, hogy sikerült meghiúsítaniuk az Iszlám Államnak egy moszkvai zsinagóga ellen március 7-én tervezett támadását.

via Meduza, BBC