18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Brutális lövöldözés és robbantások egy Moszkva melletti koncertteremben, több tucatnyi halott, száznál több sebesült

külföld
március 22., 18:44

Az elmúlt évek legsúlyosabb oroszországi terrortámadásáról ír a Guardian és a Meduza. Az orosz szakszolgálatok 40 halottról és 100-nál is több sebesültről tettek hivatalos bejelentést az események utáni órákban.

A történtekről készült videókon látható, ahogy egyenruhába öltözött fegyveresek – becslések szerint öten – tüzet nyitnak és robbantanak egy Moszkva melletti koncertteremben. A 6200 férőhely Crocus City Hallban épp a Piknik nevű együttes adott volna koncertet telt ház előtt. A felvételeken pánikoló emberek menekültek az életükért.

A tűzoltók helikopterekről próbálták eloltani az egyre súlyosabb károkat okozó tüzet, a felső emelet azonban összeomlott. A sebesülteket a helyszínre kiérkező több mint ötven mentőautó kezelni kezdte. A holtakat is elkezdték elszállítani.

photo_camera Fotó: Stringer/REUTERS

Az esetet Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester tragédiának nevezte. A támadók az épület bejáratánál nyitottak tüzet, előbb lemészárolták az őröket, majd válogatás nélkül lőttek az emberekre, később tűz ütött ki az épületben.

A hatóságok szerint terrorcselekményről van szó. Több orosz pláza is bezárt az események után, és lefújták a környékbeli tömegrendezvényeket is. Közben a különleges erők megrohamozták az épületet, egy-két embert elfogtak, de egyáltalán nem biztos, hogy a terroristákat.

photo_camera Fotó: Maxim Shemetov/REUTERS

„Úgy viselkedtek, mint a gyakorlott harcosok” – nyilatkozta a Mash Telegram-csatornának egy szemtanú, aki szerint a fegyveresek a belépés pillanatában lelőtték az őröket és az embereket, majd elbarikádozták a bejáratot. Egy orosz hírcsatorna szerint a fegyveresek már az épület előtt is lőttek le embereket. A hatóságok robbanóanyaggal megrakott autót találtak a koncertterem parkolójában.

photo_camera Fotó: Maxim Shemetov/REUTERS

A Fehér Ház tudomása szerint Ukrajnának nem volt köze a támadáshoz. Az oroszok által vezetett, a háborúban az ukránok mellett harcoló Orosz Önkéntes Hadtest is tagadta, hogy része lenne a támadásban. A Meduza Hriszto Grozev oknyomozó újságírót is idézi, aki szerint az orosz szolgálatok a közelmúltban több, az Iszlám Államhoz köthető terroristát fogtak el.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagja azt mondta, Washingtonnak nem voltak információi a támadásról. „Mind láttuk a borzalmas felvételeket Moszkvából. Megpróbálunk minél több információt szerezni” – mondta Kirby, aki a Biden-adminisztráció részvétét közvetítette az elhunytak és családjaik felé.

Az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége március elején adott ki figyelmeztetést moszkvai terrortámadások veszélye miatt. Igaz, az a figyelmeztetés csak két napra szólt, de már akkor „nagy létszámú moszkvai rendezvények, köztük koncertek lehetséges megtámadásáról” beszéltek.

A külügynek nincs tudomása magyar áldozatról.