Orbán nem akarta meggyőzni Zelenszkijt a békéről, csak tájékozódni az „álláspontjáról”

POLITIKA
július 03., 17:36

Nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkijt, csak tájékozódni arról, „hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan - mondta Orbán Viktor a Die Weltwoche konzervatív svájci lapnak az ukrán államfővel való keddi találkozójáról.

A miniszterelnök az orosz–ukrán háború kitörése óta először látogatott Kijevbe, előzetes tájékoztatás, bejelentés nélkül, egy nappal azután, hogy Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét. Zelenszkijjel kereskedelmi kérdésekről, határon átnyúló együttműködésről - többek közt egy magyarországi ukrán iskoláról -, infrastruktúráról, energiapolitikáról és humanitárius kérdésekről tárgyaltak. Orbán azonnali tűzszünetet javasolt, de az ukrán elnök beszédében kerülte ezt a témát, az elnöki iroda helyettes vezetője pedig később csak annyit reagált:

tudomásul vették a magyar miniszterelnök javaslatát.

Orbán szerint a tárgyalás során arra törekedett, hogy a két ország közti „nem túl virágzó” viszonyt maguk mögött hagyják és a jövőre koncentráljanak, emlékeztetve Zelenszkijt arra, hogy Ukrajnában nagyszámú magyar közösség él, különösen „az egykor Magyarországhoz tartozó területeken”. Tűzszüneti javaslatával nem meggyőzni akarta Zelenszkijt, és konkrét javaslatot sem állt szándékában tenni, csak jobban meg akarta ismerni az ukrán elnök „álláspontját és annak határait” - de a miniszterelnök szerint Zelenszkij „nem örült túlságosan” a tűzszüneti felvetésnek, és

gondolkodási időt kért.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

„Meglátjuk, hogyan tudjuk innen folytatni" - tette hozzá Orbán.

A június közepi svájci békekonferencia központi témája az ukrajnai béke volt az ukrán elnök tízpontos formulájának feltételei szerint – ami az orosz csapatok teljes kivonását jelenti a megszállt területekről, beleértve a még 2014-ben annektált Krím-félszigetet is. A zárónyilatkozatot, ami szerint a béke alapja Ukrajna területi épsége, a magyar kormány is aláírta.

Oroszország nem kapott meghívót a konferenciára, Kína lemondta a részvételt. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint a magyar miniszterelnök nem egyeztetett Moszkvával az ukrajnai látogatása előtt, Orbán nem a nemzeti, hanem a brüsszeli érdekeket képviselte Kijevben.

Az ukránok valóban nem fogadták kitörő örömmel a magyar miniszterelnök „béketervét”, de nem is utasították el kategorikusan: inkább kihasználták a lehetőséget, hogy ismét hangsúlyozhassák, milyen fontos lenne mielőbb tető alá hozni a második békecsúcsot. Orbánból aligha lesz határidős peacemaker, de az ukrán álláspont nélküle is nagyon sokat változhatott az utóbbi időben - erről itt írtunk bővebben. (MTI, Die Weltwoche)

Kiemelt videóink