Rácz András: „Orbán kijevi útja jól sikerült, Moszkvában viszont hülyét csináltak belőle”

POLITIKA
július 08., 07:01

Miután Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök egyértelműen közölte, hogy a háborút Oroszország a saját feltételei mentén fogja befejezni, hiába próbál közvetíteni Orbán Viktor, a „békemisszió” valójában véget is ért – írta Facebook-oldalán Rácz András Oroszország-szakértő.

Úgy nemigen lehet közvetíteni, ha az egyik fél nem hajlandó tárgyalni. Rácz szerint a múlt hét jól indult Orbán kijevi útjával, de „aztán a moszkvai vizittel lényegében tragikomédiába fulladt.”

A találkozót Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel nagyon rövid idő alatt szervezték le (a kiutazó csapat egy része is csak előző pénteken tudta meg, hogy hétfőn utaznak), ezt csak akkor lehet, ha mindkét fél nagyon akarja – írta Rácz. Az ukránok udvariasan nem reagáltak nyilvánosan arra, mikor Orbán előterjesztette a „béketervét”, ami „körülbelül azon a szinten volt, mintha valaki azt jelentette volna be, hogy feltalálta a melegvizet.” (Orbán határidőhöz kötött tűzszünet megfontolására kérte Zelenszkijt.)

Rácz szerint jó, hogy hosszan beszéltek négyszemközt gazdasági kérdésekről, és több területen várható javulás (mint a magyar kisebbség nyelvhasználati joga, új határátkelők nyitása), azt pedig a feszült viszony miatt érthetőnek tartja, hogy nem írtak alá megállapodást, mert azt ennyi idő alatt nem lehet előkészíteni.

A moszkvai út viszont Rácz szerint félúton volt a nevetséges és a tragikus között. A kettő annyiban hasonlított egymáshoz, hogy nagyon rövid idő alatt, kapkodva hozták tető alá ezt is. A sietségre nincs magyarázat, Rácz felvetette, hogy még a NATO-csúcs előtt akart találkozni Orbán Putyinnal?

Érdekességként megjegyzi, hogy Orbán úgy utazott ki július 5-én békét teremteni, hogy Putyin többször elmondta, akkor hajlandó elkezdeni tárgyalni a békéről, ha Ukrajna kivonul mind a négy, részben megszállt megyéből (vagyis olyan területeket is átad, ahol nincsenek is ott az oroszok).

„Ezek után pontosan lehetett sejteni, hogy az oroszok ugyanúgy vissza fognak élni a látogatással, mint korábban. Korábban is megtörtént, hogy Putyin konkrétan az Orbánnal közös sajtókonferencián szólította fel Ukrajnát a megadásra.”

Putyin most is eljátszotta ezt, elmondta az Ukrajnával kapcsolatos ultimátumát, Orbán viszont „ott ült leforrázva, és egy szót sem ejtett a maga remek kis béketervéről.” Ezzel látványosan bolondot csinált Orbánból.

Putyin nem csak azzal alázta meg Orbánt, hogy mindegy mit mond, vagy mivel „turnézik Kijevben”, hanem azzal is, hogy már az elején közölte, tisztában van vele, hogy Orbán itt az Európai Uniót képviseli.

Ez nem igaz, viszont Orbán kiváló kommunikációs lehetőséget adott Putyinnak, aki a belföldi közönség és a külföld felé is mutathatta, nincs elszigetelve, hiszen épp ott van az EU soros elnöke.

A moszkvai utat a legutolsó pillanatig próbálták titkolni, még az európai szövetségesek elől is. (Orbán a svájci Weltwoche című lap főszerkesztőjének beszélt arról, hogyan szervezte le titokban Szijjártó Péter a moszkvai utat, és hogy az csak akkor szivárgott ki, mikor a magyar gép légtérhasználati engedélyt kért a lengyelektől.)

„Túl azon, hogy ez önmagában problémás, külön szánalmassá teszi a kísérletet, hogy ráadásul nem is sikerült, szóval ezúton is szeretnék gratulálni annak a zseninek, aki elhitte (és elhitette Orbánnal), hogy tényleg el tudnak titkolni egy moszkvai látogatást.”

A titkolózási kísérlet Rácz szerint súlyos károkat eredményezett Magyarország számára, és a látogatás kizárólag Putyinnak volt jó, olyan magyarázat nincs, ami a magyar nemzeti érdekből levezethető.

Innentől négy, elméletileg lehetséges megfejtés van Rácz szerint: az egyik, hogy Orbán orosz ügynök, és valójában Moszkvát szolgálja Ukrajnával, az EU-val és a NATO-val szemben, nem pedig Magyarország érdekeit.

A másik lehetséges magyarázat, hogy Orbán meg van arról győződve, a háború átütő orosz győzelemmel és Ukrajna teljes pusztulásával végződik, ő pedig kész zökkenőmentesen érték- és szövetségi rendszert váltani, hogy a győztes oldalon legyen a háború végén.

A harmadik lehetséges magyarázat, hogy Orbán elhiszi, az újraválasztott Donald Trump képes lesz azonnal békét teremteni Ukrajnában, így megpróbál ugyanúgy vátesznek tűnni, mint a 2015-ös migrációs válság idején. Ha ez nem így lesz, akkor Orbán nem nyert semmit, csak rengeteg politikai veszteséget generált Magyarországnak.

A negyedik lehetséges magyarázat, hogy Orbán tényleg úgy gondolja, elég befolyásos ahhoz, hogy képes legyen közvetíteni a harcoló felek között. „Ez viszont azt jelentené, hogy a miniszterelnök mostanra teljesen és tökéletesen elszakadt a valóságtól. Más szavakkal: megbolondult.”

Rácz szerint a négy lehetséges magyarázat közül egyszerre több is érvényes lehet, és nem tudja, melyiknek drukkoljon.

Orbán Viktor azóta megérkezett Kínába, a „békemisszió” harmadik állomására.

Kiemelt videóink