Hivatalosan is Kamala Harris a demokraták elnökjelöltje

POLITIKA
augusztus 02., 20:57

Kamala Harris hivatalosan is megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges szavazatokat a párt jelölőgyűlésétől - jelentette be pénteken Jaime Harrison demokrata pártelnök. Ezzel a jelenlegi alelnök lesz az Egyesült Államok első fekete női elnökjelöltje, és az első dél-ázsiai gyökerekkel rendelkező női elnökjelölt.

Győzelme esetén ő lenne az Egyesült Államok első női elnöke is. Friss közvélemény-kutatások összesített átlaga szerint Harris népszerűsége péntekre megelőzte Donald Trumpét az amerikai választók körében, bár marginális különbséggel: százhuszonnyolc országos felmérés alapján Harris 47 százalékon áll, a volt elnök 46,9 százalékával szemben.

Az amerikai politika rendkívüli hónapon van túl: az eleve szokatlan időpontban rendezett első elnökjelölti vita alaposan felbolygatta a választási kampányt, ami miatt három héten keresztül példátlan belső válság sújtotta a demokratákat. Majd az egyre növekvő nyomás hatására Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az újabb jelöltségtől, utat nyitva Harrisnek, aki mögött meglepően gyorsan felsorakozott a pártja.

Kamala Harris
photo_camera Kamala Harris Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI/AFP

Eközben egy pillanatra úgy tűnt, hogy a Donald Trump elleni merénylet megváltoztathatja a politikai diskurzus hangnemét, de végül sem az elítélt exelnök, sem újonnan megnevezett alelnökjelöltje nem csillapította a feszültséget.

Arról, hogy Harris lehet a legesélyesebb alternatíva Biden leváltására párton belül, már a két elnökjelölt katasztrofálisra sikeredett vitája után sorra jöttek az értesülések az elnök kampánycsapatából, a Fehér Házból és a Demokrata Nemzeti Bizottságból is.

Harris megtiszteltetésnek és „történelmi pillanatnak” nevezte a jelölést, amit várhatóan jövő héten fogad el hivatalos keretek között. Hétfőig alelnökjelöltjét is megnevezi. A jamaicai-indiai politikusról ebben a cikkben szedtünk össze minden lényegeset. (CNN)

Kiemelt videóink