Magyar Péter gumicsizmát húzott, és kondizás helyett homokzsákpakolást ajánlott Orbánnak

POLITIKA
szeptember 15., 11:27

A Tisza párt elnöke vasárnap délelőtt a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyről jelentkezett be gumicsizmában, ásóval a kezében. Azt mondta, 30-40 aktivistával érkezett segíteni az árvízi védekezést, miután a helyi polgármester a civilek segítségét kérte. Itt várhatóan kedden tetőzik a Duna.

Bejelentette, hogy bár már hétfőn indultak volna Strasbourgba, az Európai Parlament szerdai vitájára, ahol Orbán is felszólal, de a helyzet miatt megpróbálják áttenni a repjegyüket, hogy Leányfalu vagy Nagymaros környékén segítsék a védekezést.

Felszólította Orbán Viktort, hogy az árvíz miatt mondja le a szerdai szereplését az Európai Parlamentben, ahol egyébként a soros magyar elnökség programját ismertetné.

Irányítsa a védekezést mint miniszterelnök, mint egy hajóskapitány, és tegyük át ezt a vitát, ha lehet egy közelebbi alkalomra, akár októberre. A mi részünkről ezért semmilyen kritika nem fogja érni a miniszterelnököt. Azt javaslom, hogy gondolja át, hiszen információink szerint már kedden kimenne Strasbourgba és egészen szerda estig ott tartózkodna” - mondta Magyar Péter. Ha viszont Orbán mégis megy az EP-ben, akkor kedden Magyar is kirepül, hogy kérdezhessen tőle a szerdai plenáris ülésen.

Végül az ingben kondizó miniszterelnöknek odaszúrva megjegyezte:

„Több százezer homozsákot kell megtölteni. [...]Talán jobb is ez az edzés, mint ha valaki egy szürke ingben mondjuk Arnold Schwarzeneggerrel lemegy egy konditerembe.”

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Instagram

Magyar Péter beszélt arról, hogy sajnos az elmúlt években nem sikerült kiépíteni az a mobilgát rendszert, amivel egyszerűen el lehetne zárni az árvíz útját.

link Forrás

Budapesten hétfőtől harmadfokúra emlete az árvízvédelmi készültség szintjét főpolgármesteri hivatal. A legfrissebb előrejelzések alapján hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik. Mivel ilyen vízállásnál a védekezés sokkal intenzívebbé válik, Karácsony Gergely főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget.

A védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási-Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak zárását és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől - olvasható a közleményben. A Margit-sziget alacsonyabban fekvő részeinek védelmét homokzsákokkal erősítik meg, melyek töltéséhez - a 2013-as árvízi védekezés tapasztalatai alapján - nagy teljesítményű gépeket használnak. Az árvízi helyzet függvényében a jövő hét közepén lezárhatják a Margit-szigetet a jármű- és gyalogosforgalom elől - jelezték. Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna.

Kiemelt videóink