Úgy néz ki, az SPD-t Olaf Scholz otthonában még nem tudja legyőzni az AfD

külföld
szeptember 22., 19:52

Úgy tűnik, Németország kancellárja épphogy elkerülte a megaláztatást, miután az exitpoll-felmérések szerint a pártja visszaverte a szélsőjobboldalt az otthonában.

A két legnagyobb közszolgálati műsorszolgáltató felmérései szerint Olaf Scholz balközép Szociáldemokrata Pártja (SPD) csak 1-2 százalékponttal nyerte meg a tartományi választásokat az SPD-snek számító Brandenburg tartományban.

Az AfD esélyes volt a tartomány megnyerésére, amit az 1990-es német újraegyesítés óta az SPD kormányoz, de a 18 órakor véget ért szavazás után az előrejelzések szerint az SPD 31-32 százalékon állt, az AfD 29-30 százalékával szemben.

A Berlin külvárosában zajló választást nagy figyelemmel kísérték, miután szeptember 1-én a keleti Türingia tartományban az AfD lett az első szélsőjobboldali párt, amelyik a II. világháború óta tartományi választást nyert Németországban. A párt ugyanaznap Szászországban is szűk második lett.

Az AfD győzelme a mostani választáson komoly csapást mért volna a tartomány fővárosában, Potsdamban élő Scholz reményeire, hogy a jövő évi német szövetségi választásokon a második ciklusát is megnyerje. Scholzot zuhanó közvélemény-kutatási eredmények és koalíciós harcok sújtják, de Brandenburgban 2 millió választópolgár most mentőövet dobhatott neki – írja a BBC.

Olaf Scholz 2024. szeptember 22-én New Yorkban.
photo_camera Olaf Scholz 2024. szeptember 22-én New Yorkban. Fotó: Michael Kappeker/dpa via AFP

Dietmar Woidke, a tartomány népszerű SPD-s miniszterelnöke többnyire kerülte a Scholzcal folytatott kampányt, és kritikusan nyilatkozott a kormánykoalíció magatartásáról és politikájáról. Scholz eközben a hónap elején felszólította a többi pártot, hogy egy ún. tűzfal fenntartásával akadályozzák meg a szélsőjobboldali AfD-t.

A türingiai és szászországi eredményeket „keserűnek” és „aggasztónak” nevezte. „Az AfD kárt okoz Németországnak. Gyengíti a gazdaságot, megosztja a társadalmat és tönkreteszi országunk hírnevét” – mondta Scholz.

Az AfD, ami egyes tartományokban hivatalosan szélsőségesnek minősül, valószínűleg nem jut be egyetlen tartományi kormányba sem, mert minden más párt elutasította a vele való együttműködést. A fiatalok támogatásával megerősödve továbbra is a gazdasági lassulás, a bevándorlás és az ukrajnai háború miatti aggodalmakat használja ki, amik a korábban szocialista Kelet-Németországban nagy visszhangot keltenek.

A szavazatok közel harmadának megszerzése Türingiában sokkolta a politikai intézményeket. 9 százalékponttal megelőzte a konzervatív CDU-t, és messze megelőzte Németország három kormánypártját. Az AfD a második helyen áll az országos közvélemény-kutatásokban, a szövetségi választásokig már csak egy év van hátra. Alice Weidel társelnök azt állította, hogy nélkülük már egyáltalán nem lehetséges stabil kormányzás.

Kiemelt videóink