Zavarja a 21-es főút mellett lakókat a Nélküledet zenélő zenélő útszakasz, aláírásgyűjtést kezdeményeznek ellene

belföld
szeptember 27., 07:27

A 21-es számú főúton, a Hatvan és Lőrinci közötti szakaszon nemrégiben kialakított zenélő út megszüntetése érdekében aláírásgyűjtésbe kezd Petrik Zsolt frissen megválasztott helyi független képviselő – írja a Hvg.hu.

Az aláírásgyűjtés felhívása szerint a kialakított útszakasz a zajhatás miatt erősen zavarja a környék lakóit. A petícióban Zagyvaszántó, Lőrinci, Selyp, Heréd, Nagygombos, Kisgombos településeket és a Mátravidéki Erőmű területét érintő zajról írnak.

Petrik szerint nagyon sokan arra panaszkodtak, hogy a zenélő út környékén lakók nem tudnak nyitott ablaknál aludni, olyan zajos tud lenni, „de már a nappali tevékenykedésüket is olyan mértékben zavarja, hogy nincs kedvük az otthonukban tartózkodni”.

link Forrás

A felhívás szerint a környezetvédelemre gyakorolt káros hatása sem elhanyagolható: madártani szakemberek szerint a zenélő út hangja zavarja a madarakat, és minden környező állatra nézve riasztó.

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy a zenélő utat szüntessék meg, vagy a 21-es számú főút érintett szakaszának mindkét oldalára építsenek zajvédő falat.

Hatvan és Lőrinci között, a 21-es főúton készült el Magyarország harmadik zenélő útburkolata – ezt szeptember 5-én jelentette be Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára a beruházást átadó sajtótájékoztatóján. „A 21-es főút fejlesztéseinek »koronájaként« egyedi élményt nyújt a Hatvan és Lőrinci között közlekedőknek az a kb. 550 méteres burkolatszakasz, amin 80 km/órával autózva felcsendül az Ismerős Arcok Nélküled című dalának egy részlete” – mondta akkor a helyettes államtitkár.

Magyarországon még két ilyen zenélő útszakasz van, az egyiken a Republic 67-es útját, a másikon az Érik a szőlő című népdalt lehet hallani autózás közben.

Kiemelt videóink