Elkészült hazánk harmadik zenélő útszakasza: a Nélküled szól Hatvan és Lőrinci között a 21-es főúton

közlekedés
szeptember 05., 20:43

Hatvan és Lőrinci között, a 21-es főúton készült el Magyarország harmadik zenélő útburkolata – jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára a beruházást átadó sajtótájékoztatóján.

A 21-es számú fõút zenélő burkolattal ellátott szakasza Hatvan és Lőrinci között 2024. szeptember 5-én.
photo_camera A 21-es számú fõút zenélő burkolattal ellátott szakasza Hatvan és Lőrinci között 2024. szeptember 5-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Térfigyelő kamerákkal a népszerűbb tömegközlekedésért

Pántya József elmondta, hogy a 21-es főúton 2015 óta közel 45 km hosszon épültek ki vagy újultak meg 2×2 sávos szakaszok Hatvan és Salgótarján között, és az útfejlesztés záróprojektjének több eleme is megvalósult már, vagy a kivitelezés a végéhez közeledik.

Elmondta, hogy Pásztónál buszvárókat és térfigyelő kamerákat telepítettek, 46 férőhelyes P+R parkolót és 50 kerékpár befogadására alkalmas tárolót is kialakítottak, hogy a tömegközlekedés népszerűbb és biztonságosabb legyen. Azt mondta, Tar és Szurdokpüspöki térségében további buszvárókat helyeznek kim és gyalogátkelőket festenek fel, a főút aluljáróiba pedig már kirakták a térfigyelő kamerákat. Idén elkészül Pásztótól délre a 3,6 km-es Hidegvölgyi-vízfolyás mederrendezése, ami a környék csapadékvíz-elvezetését és vízgazdálkodását segíti – mondta a helyettes államtitkár.

Becsó Zsolt ötlete

Pántya József szerint a 21-es főút fejlesztéseinek „koronájaként” egyedi élményt nyújt a Hatvan és Lőrinci között közlekedőknek az a kb. 550 méteres burkolatszakasz, amin 80 km/órával autózva felcsendül az Ismerős Arcok Nélküled című dalának egy részlete.

Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, az utak és a zene összeköt, a most átadott zenélő szakasz pedig az egész nemzet, 15 millió magyar számára jelent közös szívdobbanást.

Becsó Zsolt, Nógrád megye 1-es számú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, a fejlesztés ötletgazdája azt mondta, a zenélő burkolat átadásával a 21-es főút negyedszázados fejlesztési programjában sikerült feltenni a pontot az i-re. Egy videót is közölt a zenélő útról:

link Forrás

Azt mondta, 2010 előtt 8-10 éven át a térség szempontjából kiemelkedő 21-es főút nem kapta meg a kormányzat részéről azt a figyelmet, amit megérdemelt volna. De az elmúlt 14 évben újra felkerült a térképre ez a fontos, a Felvidéket az anyaországgal összekötő közlekedési folyosó, ami lehetővé tette, hogy ezek a területek bekapcsolódjanak hazánk és Közép-Kelet Európa gazdasági vérkeringésébe – mondta.

A zenélő burkolat kiépítését az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a HE-DO Építő Zrt. végezte el nettó 1,8 milliárd forintból.

Az ország egyik legnépszerűbb slágerét, a Nélküledet két éve szociológusok elemezték.

A két másik zenélő útból az egyiken a Republic 67-es útját, a másikon az Érik a szőlő című népdalt lehet hallani autózás közben. (MTI)

Frissítés

Cikkünk megjelenése után az ÉKM jelezte, hogy – szemben azzal, amit az MTI nyomán a címben is állítottunk – nem maga a zenélő út került 1,8 milliárd forintba: „A teljes beruházás az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a HE-DO Építő Zrt. kivitelezésében közel nettó 1,77 milliárd forintból valósult meg, mely tartalmazza Pásztó és környékén a már említett buszváró épületeket, gyalogos-átkelőhelyeket, parkolóhelyek és kerékpártárolók építését, kamerák telepítését, vadvédő kerítés építését, a Hidegvölgyivízfolyás rendezését, valamint a zenélő burkolat tervezését és kivitelezését.”

Kiemelt videóink