Laborcékon volt a mikrofon

POLITIKA
2013 április 23., 15:35

Remek olvasmány a nyilvánosságra került Laborc-Portik-jelentés, akinek nincs ideje elolvasni a Heti Válaszra kitett teljes jegyzőkönyvet, annak összefoglaljuk a legfontosabb részeket.

Négyen vettek részt a 2008. június 23-i találkozón, a II. kerületi Vadrózsa étteremben: Laborc Sándor, a titkosszolgálat akkori főigazgatója (az anonimizált jegyzőkönyvben G-ként szerepel), a jobbkeze, Glemba Zoltán (a teljes összezavarás érdekében a jegyzőkönyvben ő lett I), a találkozót összehozó Vajtó Lajos, MSZP-s kijáróember, a Nemzeti Lóverseny Kft. volt vezetője, Portik kísérője (a jegyzőkönyvben Z), és maga Portik Tamás, egykori olajos maffiózó (akit S-nek keresztelt el a jegyzőkönyvvezető).

Az biztos, hogy a titkosszolgálati embereken volt a mikrofon, a beszélgetés végén aggódtak is, hogy jól sikerült-e a hangfelvétel, viszont amikor sétáltak, akkor a ruhájuk suhogásától nem lehetett hallani jól a felvételt. Az is gondot okozott, hogy a két titkosszolga "hangja, beszédstílusa és hanglejtése helyenként hasonló, ezért nem lehetett minden esetben teljes bizonyosságal megállapítani", hogy Laborc vagy Glemba beszél - szabadkozott a hangfelvétel leiratát készítő titkosszolgálati munkatárs. Arról egyébként Portikot nem tájékoztatták, hogy a találkozóról hangfelvétel készül.

Mielőtt az igazán érdekes részekbe belemennék, röviden a lényeg, Laborc azért ült le a Portikkal, mert erre megkérték (sajtóértesülések szerint egyértelmű, hogy az akkori titkosszolgálati miniszter, Szilvásy György kezdeményezte ezt). Ez volt az első találkozó Portik és a tikosszolgálat vezetője között, ami annyira jól sikerült, hogy Laborc le is mondta a két órára megbeszélt másik megbeszélését. Azt egyikük sem titkolta, hogy a baloldal választási győzelmében érdekeltek, Portik ehhez ajánlotta fel a segítségét, médiakapcsolatait és információt, amit Laborc örömmel vett.

38 fok volt az ebéd idején. Laborcék előbb érkeznek, de kis híján már az elején elhasalt a konspirációs találkozó. A pincér (P) érkezik, az asztalnál Laborc (G) és Glemba (I) bizalmas:

portikkezdes

 

Szerencsére elhárították a zavart, a főigazgató őszilét kér, bizalmasa "bubis vizet". Nagyon belehúztunk - tréfálkozik Laborc a rendelésen. Elnevetgéltek azon, hogy végülis a Mammutban is találkozhattak volna. Majd megérkezik Portik (S) és Vajtó (Z)

portik2

Többen nem jönnek, így a Nagyon belehúztunk tréfa többször már nem hangzik el Laborc szájából. Portik (S) rögtön szabadkozni kezd, hogy túl elegáns:

portik3

Kiderült az is, hogy a titkosszolgák élete sem volt mindig annyira könnyű, mint manapság (Laborc, mint G).

portik4

A beszélgetés elején Laborcról derül ki sok minden, szabadkozik, hogy mennyire nem akart főnök lenne a sok protokoll miatt, azt sem érti, hogy miért támadják azért, mert Moszkvában végzett a nyolcvanas években, és még hogy ő fogja emiatt romba dönteni a NATO-t. A többiek figyelmesen hallgatva dicsérik.

Aztán rendelnek. A pincér elsorolja a lehetőségeket, ajánl töltöttpaprikát és marhapörköltet is, mire Laborcz jobbkeze némileg váratlanul paprikapörköltet rendel. Kért előtte gombakrémlevest is, meg egy csipetnyi kósolót a kolbászos lecsóból, amire újabb Laborc-tréfa jön: Micsoda inyenckedés van itt, kérem szépen. Nevetnek. Laborc spárgakrémlevest kér, és aztán elbizonytalanodik.

laborczrendel

 

Az őt ért támadásokról Laborc aztán azt mondja, "túl vagyunk rajta, megküzdöttünk, leszoktak rólam, most már tényleg a szakmával lehet foglalkozni", és neki is állnak Portikkal szakmázni. A volt olajos maffiózó egyébként lazacot rendel, italt nem, mert soha nem ivott egy kortyot sem, nem is dohányzik, nem kaszinózik, a telefonját is lemondta, alig jár autóval, taxizik és BKV-t használ. Az is kiderült, hogy nem tud egyszerre enni és beszélni, és lassan eszik, ezért a pincér nem tudja elvinni a tányérját.

Számos fontos dologról van szó, például arról, hogy Portikot a jobboldali rendőrség akarja kicsinálni, mert túl sokat tud. Több olyan rész is van, amiben kicsit nehéz belefeledkezni az élő beszéd varázsa és a kihúzott nevek miatt, napéldául

portiklab

Oldott hangulatú a beszélgetés, vannak közös témák (ha valaki elfelejtette volna: Z - Vajtó Lajos, G - Laborc, S- Portik)

banan

 

Szóba kerül még egy volt főrendőr, aki a legnagyobb titkok tudója, meg egy nagyon nagyon gazdag magyar, aki magán titkosszolgálatot működtet, de mivel a nevük ki van húzva, csak tippelni tudnánk, hogy valójában kikről is van szó. Aztán néha megakadnak:

leveslaborcz

Közben megoldják a Fenyő-gyilkosságot, végül elérkeznek a desszerthez.

laborczdesszert

Aztán jön az udvariassági kör a számla körül, de kiderül, hogy nem Portik fizet majd,

portikszamla

Végül Portikék elmennek, Laborcék még maradnak

szamlaspincer

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.