Lemondott a pénzosztási főnök

POLITIKA
2013 április 29., 09:20
comments 2

petykó

 

  • Lemondott Petykó Zoltán, az NFÜ főnöke
  • Azt mondja, hogy mert elvégezte a munkát, amit akart
  • Az NFÜ leépítését tervezi a kormány

Április 30-án távozik Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke. Az NFÜ foglalkozik az EU-s pénzek elosztásával, a Németh Lászlóné vezette fejlesztési minisztérium felügyelete alatt. Némethné a lemondást elfogadta.

Ez a hivatalos indoklás:

Petykó Zoltán már kinevezésekor egyértelműsítette, hogy csak addig vállalja a feladatot,
amíg az NFÜ szervezete képessé nem válik a Magyarország rendelkezésére álló fejlesztési
források teljes abszorpciójára. Tekintettel arra, hogy a mintegy 8200 milliárd forintos
összeg közel 100 százalékára kiírta már a pályázatokat a szervezet és 95 százalékát már
le is kötötte, Petykó Zoltán az eredetileg tervezett menetrendnek megfelelően nyújtotta be
lemondását.

Ugyanakkor több forrásunk szerint egyáltalán nem áll jól az EU pénzének hazai elköltése. Az önerőhiány, az elakadt pályázatok, 2007-ben a nehézkes indulás, és a 2010-ben kezdődött átszervezés mind túl nagy lemaradást okoztak.

A kormány úgy döntött, hogy a kövektező, 2014-ben kezdődő ciklusban már nem az NFÜ lesz a pénzosztási központ, hanem a feladatot kiservezik a minisztréiumokhoz. Az utóbbi hónapokban nagyon éles harc ment az NFÜ-t megtartani akarók és bedöntését kívánók között.

Petykó Zoltán korábban a Közgép felügyelőbizottságának elnöke is volt, ezért sok támadás érte, főleg amikor a Simicska Lajos birtokolta cég számos komoly pályázatot nert. Úgy tudjuk, hogy az NFÜ jövőjéről szóló viták összefüggenek azzal is, hogy a Fidesz körül sokan elégedetlenk voltak, hogy nekik kvés győzelem jutott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.