A nemzetközi forradalomtól Farkasházy Tivadarig

A május elsejéknek sokáig Magyarországon is nagyobb tétje volt annál, mint hogy részegen lehetett Koós János számaira botladozni a ligetben. A magyar munkásmozgalmak a külföldi mozgalmakhoz hasonlóan már 1890-től kezdve minden május elsejét kihasznált az agitációra, a közösségépítésre, és politikai befolyásuk növelésére.

A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár röpiratgyűjteményéből válogattunk híres röplapokat. A szövegek mögé legtöbbször könnyű odalátni a történelmi hátteret: a több tízezres tömegtüntetéseket szervező mozgalmak sikereit a XX. század elején, a húszas-harmincas évek nehézségeit és a betiltásokat, majd a második világháborút követően a majálisok államosítását. Végül pedig a rendszerváltás utáni próbálkozásokat, majd ahogy szakszervezeti rendezvényekből fokozatosan a politikai pártok kínos rendezvényeivé változtak a programok.

A képre kattintva galéria nyílik!

[mediagrid cat="277" filter="0" r_width="auto"]

A képeket a Politikatörténeti Intézet Facebook-oldalán is meg lehet találni, a képaláírásokban a raktári jelzésszámot jelöltük.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.