Vidám munkások bontják a Dunába robbantott Erzsébet hidat

életmód
2013 május 01., 16:23

 

photo_camera Az Erzsébet híd romjait elbontó munkások a második világháború utáni újjáépítésben. Az eredeti Erzsébet a világ egyik legszebb lánchídja volt, a visszavonuló németek robbantották fel 1945 január 18-án. (forrás:fortepan.hu)

Fantasztikus képekre bukkant ismét a múlt század hétköznapi Magyarországát bemutató fortepan.hu. Az előkerült negatívokon egy fotóriporter rengeteg képe volt az 1946 és 1949 közötti időszakból, eddig ismeretlen Puskás Ferenc-fotók, a későbbi Aranycsapat több tagjával felálló, 1949-es bajnok Ferencvárosról készült csapatkép, motorverseny a Városligetben, a porig rombolt Budapest újjáépítésének képei és utcaképek a második világháború utáni Magyarországról. A képeket átnézhettük mi is, ezek között válogattunk, és nagyjából ezret május elsején feltesznek a fortepan.hu-ra is. A képeket átnézhettük mi is, ezek között válogattunk, és nagyjából ezret május elsején feltesznek a fortepan.hu-ra is. A fortepanblogon megjelent posztból kiderül, hogy a fotóriporter Kovács Márton Ernő. Akinek netán felbukkan rokona, ismerőse a fotókon ismerőse, írjon, és kiegészítjük a cikket.

photo_camera A fővárosi hidak közül az Erzsébet újjáépítéséhez kezdtek a legkésőbb, sokáig vita volt, hogy helyreállítsák-e a régit, vagy egy teljesen új hidat építsenek (forrás:fortepan.hu)
photo_camera A pesti hídfő túlélte a robbantást. Az Erzsébet híd maradványainak eltüntetése nem a helyreállításon dolgozók szemszögéből (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Nyári munka, használhatatlan híd maradványainak eltüntetése. A végül vadonatúj külsejű, de az eredeti pilléreket hasznosító Erzsébet híd 1961 és 1964 között készült el (forrás:fortepan.hu)
photo_camera (forrás: fortepan.hu)

Kovács sportesemények bennfentes fotósai is volt. Magyar bajnokikat, válogatott meccseket is megörökített.

photo_camera Egy ritka jelenet, Puskás jobb lábbal lő (forrás:fortepan.hu)
photo_camera És egy másik: kispesti bajnokin, fejjel. Sajnos nem tudjuk, mikori a kép, Puskás 1947-ben még csak húszéves volt, valamikor akkor készült. (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Puskás 1950-től lett a válogatott csapatkapitánya, de már húszévesen központi fiugra volt, olyan frizurával, amilyen C. Ronaldónak sosem lesz (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Az 1949-es bajnok Ferencváros még az Aranycsapat később a Honvédba átrendelt tagjaival, Cziborral, Kocsissal, Budai II-vel (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Kádár János válogatott meccset néz a negyvenes évek végén, középen Rákosi Mátyás, mellette Farkas Mihály és Marosán György. (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Pártpropaganda a negyvenes évek végén (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Városligeti motorverseny (forrás:fortepan.hu)
photo_camera És a budai hegyekben (forras:fortepan.hu)
photo_camera Hirdetés a szocializmus kiépítése idején. Mással nehéz is lett volna utazni (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Megvolt a helye és ideje a mókázásnak is (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Söröskrigli helyett puska a kézben (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Asszonyok a kommunizmusért sorozat újabb része, kissé viseletes Marxszal (forras:fortepan.hu)
photo_camera Rákosi Mátyás traktoron vezeti győzelemre népét (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Felizzott a levegő a szociáldemokratából kommunista vezetővé lett Marosán György és fiatal rajongója között egy könyvvásáron a negyvenes évek legvégén, amikor Marosán még nem akart lövetni (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Nők a kommunizmusért újabb része. Könyvet a cipőboltból. Budapesti kirakat a negyvenes évek végén (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Látogató a gyerek és törpeelőadók között. (forrás:fortepan.hu)
photo_camera Megfáradt bábos (forrás:fortepan.hu)

Nagyon sok kép kimaradt, aki nézne még, böngésszen a fortepan.hu-n.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.